Openbaar vervoer en verbindingen

Combineer je fiets met het openbare vervoer in België:

Met de trein

De Belgische nationale spoorwegmaatschappij NMBS biedt reizigers die hun fiets mee willen nemen op de trein een fietskaartje van € 4 (fietssupplement). Hiermee kan je een enkele rit maken (geldig voor een fiets, tandem en eventueel een kinderfietskar).

Meer info.

Met de bus

In Wallonië mogen alleen vouwfietsen mee op de TEC-bussen.

Kom je uit of ga je naar Frankrijk:

Met de trein

Internationale treinen:

  • Tussen Parijs en Brussel. In de Thalys-treinen kan je je fiets gratis meenemen. Je moet hem wel opvouwen of demonteren en in een draagtas stoppen die niet groter is dan 120 cm op 90 cm. Denk eraan dat je gevraagd kan worden een extra vergoeding te betalen, afhankelijk van het totale aantal draagtassen. Meer info.
  • Tussen Rijsel en Brussel. Op de TVG-treinen mag je fiets gratis meer als je hem opvouwt of uit elkaar haalt en in een fietstas stopt die niet groter is dan 120 cm bij 90 cm. Je kan hem ook meenemen op de TGV zonder hem op te vouwen of uit elkaar te halen, maar dan moet je er een plaats voor reserveren en wordt er een kost aangerekend van € 10.

Regionale treinen:

In Frankrijk kan je je fiets gratis meenemen in regionale treinen.

  • Tussen Rijsel en Brussel. Er rijdt geen rechtstreekse regionale trein tussen Rijsel en Brussel. Je moet dan overstappen in Doornik, waar je 13 euro moet betalen voor een internationaal fietsticket.

Meer info.

Kom je uit of ga je naar Luxemburg

Met de trein

Nationale treinen:

In Luxemburg kan je je fiets gratis meenemen op de trein, maar de beschikbare ruimte voor fietsen hangt af van trein tot trein. Er is doorgaans maar er een beperkt aantal fietsplaatsen beschikbaar. Meer info.

Internationale treinen:

Omdat je gratis je fiets kan meenemen in Luxemburg, heb je alleen voor België een fietsticket nodig. Hiervoor betaal je 13 euro. Als je vanuit Luxemburg reist, moet je dit op je smartphone kopen (app NMBS: Mijn biljetten" > plusteken > "overzicht producten").

Kom je uit of ga je naar Duitsland

Met de trein

Nationale trainen:

De Deutsche Bahn is de belangrijkste spoorwegdienst in Duitsland. De IC-treinen (InterCity) verbinden grote Duitse steden over een lange afstand. De Deutsche Bahn laat enkel fietsen toe als er plaats voor is op de trein (deze treinen zijn aangeduid). Als je online een kaartje koopt, kan je de optie "Neem een fiets mee" kiezen. Je krijgt dan enkel de treinen te zien waarop fietsen zijn toegestaan.

Je fiets meenemen op een IC-trein kost je tussen 6 en 9 euro en je moet uiterlijk een dag voor je vertrek een plaats voor je fiets reserveren. Meer informatie.

Internationale treinen:

De ICE (InterCityExpress) is een hogesnelheidstrein die Duitse en Europese steden met elkaar verbindt. In een ICE zijn enkel vouwfietsen toegestaan. Meer informatie.

Je kan met een gewone trein elk uur naar Aken. Je neemt dan de trein vanuit Brussel en stapt over in Verviers of Welkenraedt. Hiervoor heb je een ticketje nodig dat je 13 euro kost en enkel in de grote stations verkrijgbaar is. Meer info.

Met de fiets op de trein is anders in Frankrijk, België, Luxemburg of Duitsland.

Kom je uit of ga je naar Nederland

Met de trein

In Nederland mag je fiets mee op de trein (behalve in Thalys/Fyra-treinen) op weekdagen (buiten de spitsuren, dus van 6:30 u. tot 9:00 u. en van 16:30 u. tot 18:00 u.), in het weekend, op feestdagen en in juli/augustus. Reserveren is verplicht en je betaalt € 6,90 per dag. Dit is een vast, nationaal tarief.

Van Luik naar Maastricht kan je de Belgische regionale treinen nemen (zie "Combinatie van openbaar vervoer en fiets").

Meer info

Goed om weten!

  • Het aantal fietsen dat op de trein mag varieert sterk van de ene trein tot de andere. Reis je met een groep? Informeer dan best even voor je de trein neemt!
  • Reis je met je fiets in een tas groter dan 120 cm x 90 cm? Dan raden we je aan om een plaats voor je fiets te reserveren!
  • De NMBS raadt je het ten zeerste af om fietsen mee te nemen op de trein tijdens de spitsuren.
  • In Brussel mag je je fiets niet inladen of uitladen in de treinstations Centraal, Kapellekerk of Congres.
  • Je fiets wordt niet in de gewone passagierswagons vervoerd, maar in een apart rijtuig. Je gaat best naar de treinconducteur toe met je fiets in de hand. Ze zullen je over het algemeen graag helpen.