441857 Condroz famenne Velo c MT Condroz Famenne

Ontdek Wallonië via zijn landschappen en steden

 • 11 dagen
 • Medium
 • Het hele jaar
 • 593 km
 • 518 m
 • 486 m

Geniet van een 11-daagse rondreis door Wallonië. Ontdek Wallonië in al zijn vormen: steden, platteland, natuur, toeristische attracties, variëteiten van landschappen en neem ook even de tijd om even te genieten van de gastronomie die Wallonië te bieden heeft! Een reis waar je nog lang met een zucht en een glimlach aan terugdenken.

Laatste Update: 10 feb. 2022

Praktische informatie

Voor een gedetailleerde kaart van de route

 1. Download een GPX viewer app.
 2. Download de GPX-tracks voor deze route.
 3. De gedetailleerde routebeschrijving afdrukken

Gedetailleerde routebeschrijving

Als je een fiets wil huren, stop dan even in de Pro Velo boutique in het treinstation van Luik. Heb je zelf een fiets, dan ben je zo vertrokken!

Dag 1: EuroVelo 5 Brussel - Waver (52 km – 4 u.)

Je fietstocht begint in Elsene, bij de kantoren van Pro Velo. Van daaruit fiets je van de ene stadswijk naar de andere tot je n het Terkamerenbos binnenrijdt, een van de mooiste groene ruimtes van Brussel. Daarna laat je de stad achter je en vervolg je je weg langs de rand van het Zoniënwoud waar je na een tiental kilometer aan het Slagveld van Waterloo komt.

Na een korte pauze zet je koers richting het Domaine Solvay, waar je een ommetje maakt langs de Fondation Folon, gelegen in de boerderij van het kasteel, om de aangrijpende wereld van deze wereldberoemde Belgische kunstenaar te ontdekken. Daarna verlaat je La Hulpe en fiets je 42 km verder tot je aan het meer van Genval komt. Hier kan je even genieten van een welverdiende pauze aan de rand van het meer. Spring in het zadel voor nog een laatste inspanning en fiets naar de stad Waver, waar je kan overnachten en onthaasten in een van de vele restaurantjes in het stadscentrum.

Op zoek naar een accomodatie, een extra bezoekje of een kaart? Klik dan hier!

Dag 2: EuroVelo 5 Waver - Namen (67 km – 5 u.)

Na een stevig ontbijt ben je er helemaal klaar voor om de dag door te brengen op het platteland van Haspengouw, ook wel bekend als de graanschuur van het land! Bij het verlaten van Wavre fiets je langs het Provinciaal Park van het 'Bois des Rêves'.

Fiets verder naar de naburige studentenstad Louvain-la-Neuve en stop even voor een bezoekje aan het Hergé Museum om er de avonturen van Kuifje en Bobby te beleven. Trap vervolgens nog een tiental kilometer verder naar de abdij van Villers , een juweeltje van het uitzonderlijke erfgoed van België. Zet je weg verder langs de eeuwenoude boerderijen richting Namen, het vertrekpunt voor je tweede etappe!

Nadat je je bagage hebt afgezet, kan je een bezoekje brengen aan de Citadel van Namen, een bezoekje dat je niet mag missen en dat je zal meenemen op een reis doorheen de geschiedenis. Om de avond af te sluiten, kan je in een van de talloze restaurantjes van deze charmante stad terecht om je smaakpapillen te prikkelen.

Op zoek naar een accomodatie, een extra bezoekje of een kaart? Klik dan hier!

Dag 3: EuroVelo 3 Namen - Luik (68 km – 5 u.)

Hopelijk ben je fris en monter, want vandaag fiets je in de bandensporen van de 'Meuse à vélo' van RAVeL. Deze landelijke route kronkelt een tiental kilometers lang tot in het charmante stadje Hoei. Fiets verder naar Tihange en bereid je alvast klaar op enkele kleine klimpartijen. Maar je zal het helemaal niet erg vinden als je de landschappen ziet! Vlak voor je in de Vurige Stede aankomt, kan je nog een klein tochtje maken door het Pays des Terrils de Saint Nicolas om het noeste werk van de steenkoolwinning met eigen ogen te zien.

Op zoek naar een accomodatie, een extra bezoekje of een kaart? Klik dan hier!

Dag 4: Luik - Durbuy (71 km – 6 u.)

Vandaag ga je richting Durbuy, het kleinste stadje ter wereld! Je vertrekt langs de oevers van de Maas en trapt vervolgens een dertigtal kilometer over de RAVeL. Ongeveer halverwege, bij kilometer 35, hou je even halt om de Grot van Comblain ontdekken. Volg daarna opnieuw de RAVeL tot aan het Domaine de Palogne en het Château de Logne. Geniet van de veranderende landschappen naarmate je dit natuurgebied nadert, met zijn statige rotsmassieven, brede rivieren en traditionele huizen. Na deze lange etappe en de mooie beklimmingen kom je aan in Durbuy, de Parel van de Ardennen!

Dag 5: Durbuy - Rochefort (53 km – 4 u.)

Je bent al halverwege! Breng vandaag eerst een bezoekje aan het Parc des Topiaires om je dag in het Pays de Famenne goed te beginnen. Je zal er kunnen genieten van de plantensculpturen langs de Ourthe met een uitzonderlijk zicht op het Kasteel van Durbuy. En als je eens je stalen ros wil inruilen voor een kajak, geniet dan een tochtje op de Ourthe. Zet vervolgens je tocht verder en stop na 15 km bij het Maison des Mégalithes om de menhirs van de eerste boeren van 5000 jaar geleden te bewonderen. Spring weer in het zadel en vervolg je weg over de RAVeL richting Hotton, nog een 20-tal km en je bent op je bestemming. Stop onderweg ook eens bij de abdij van Rochefort waar je het beroemde gelijknamige trappistenbier kan ‘degusteren’.

Dag 6: Rochefort - Anhée (58 km – 4 u.)

Vandaag zet je koers richting het hart van de vallei van de Molignée! Start je dag op de RAVeL en stop na 10 kilometer om een bezoekje brengen aan de beroemde grotten van Han-sur-Lesse het wildpark. Vervolgens spring je weer op de fiets om de RAVeL te volgen tot aan het Kasteel van Lavaux-Sainte-Anne dat geklasseerd is als belangrijk erfgoed van het Waalse Gewest. Zet je fietstocht verder en span je spieren om de volgende kilometers wat te klimmen. Bij kilometer 45 kom je bij iets wat je wellicht niet had verwacht: de Autrucherie du Pont d'Amour! Nadat je nu alles over de exotische struisvogels te weten bent gekomen, fiets je verder naar Dinant, waar je kan genieten van een pauze op een ongewone plaats. Trap vervolgens nog enkele kilometer langs de Maas voor je de rivier verlaat en richting Anhée gaat. Dit dorp is een oase van rivieren en een paradijs voor fietsers, en dus ideaal om er te overnachten.

Dag 7: Anhée - Walcourt (42 km – 3 u.)

De 7e dag van je ontdekkingsreis door Wallonië zal iets rustiger zijn dan de vorige dagen. Volg vanaf Anhée de Molignée en als je eens enkele kilometer op een draisine wil rijden – iets tussen een fiets, een vierwieler en een treinwagon – maak dan een omweg via de draisines van Molignée. Zet je reis verder naar de abdij van Maredsous, schuif je voetjes onder tafel en proef het gelijknamige bier en de kaas die ter plaatse worden gemaakt. Fiets nog wat verder naar Maredret, een dorpje met talloze ambachten en de abdij van Maredret. Ga verder door de weilanden, bosjes en valleien om te eindigen in Walcourt, waar je kan overnachten. Zin in een pauze? Geniet dan een dagje aan de meren van Eau d'Heure.

Dag 8: Walcourt - Charleroi (50 km – 3,5 u.)

Op een steenworp van de meren van Eau d'Heure zet je koers naar het rijke industriële erfgoed van de stad Charleroi. Volg de RAVeL en op weg naar Thuin fiets je door Ragnies, een van de mooiste dorpen van Wallonië. Maak een omweg van 19 kilometer naar de Distillerie de Biercée, die zowel jenever als whisky brouwt. In Thuin kan je even rondkuieren in de geplaveide middeleeuwse stad, bekend om zijn hangende tuinen en belfort, die deel uitmaakt van de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Na deze halte in de middeleeuwse stad ontdek je beetje bij beetje de flora en fauna aan de oevers van de Samber, dat bezaaid is met pittoreske sluizen en oude aken. Ontdek de Cisterciënzerabdij van Aulne en merk hoe het natuurlijke landschap geleidelijk overgaat in industriële sites. Fiets door deze charmante route boordevol geschiedenis voor je Charleroi binnenrijdt.

Dag 9: Charleroi - Mons (67 km – 4 u.)

Vandaag zit je op de eerste rij om de restanten van het rijke industriële erfgoed van de kolenmijnen en de beroemde hydraulische liften te aanschouwen. Je ziet er met eigen ogen hoe de natuur haar rechtmatige plaats heeft opgeëist en verlaten fabrieken een nieuwe bestemming heeft gegeven .

Verlaat Charleroi en neem na 28 km even pauze rond het park en de tuinen van het kasteel van Seneffe. Spring weer op de fiets en trap naar het Canal du Centre historique, een restant van het historische erfgoed dat door de UNESCO als werelderfgoed is erkend. Na een 5-tal km kom je aan het ecomuseum van Bois-du-Luc, een pittoresk mijndorpje dat de tand des tijds heeft doorstaan. Zet je ontdekkingsreis door deze rijke industriële geschiedenis verder tot aan de scheepslift Strépy-Thieu , een uitzonderlijk bouwwerk. Eindig je route over de RAVeL richting Bergen.

Dag 10 : Bergen-Ath (47 km – 3 u.)

Op dag 10 zet je koers richting Terre des Géants (het land der reuzen)! Neem na enkele kilometers de tijd om de Terril du Crache te beklimmen, waar je een adembenemend uitzicht krijgt op de Chaîne des Terrils Boraine, en fiets daarna verder naar de Grand-Hornu. Bezoek na 35 kilometer 'het Belgische Versailles', Château de Belœil! Trap vervolgens nog 15 km verder naar Ath, de stad van de reuzen.

Dag 11: Ath - Brussel (65 km – 5 u.)

Wij zijn aan de laatste etappe gekomen! Verlaat Ath en fiets een 20-tal kilometer over de plattelandswegen tot aan het Domein van Edingen, dat deel uitmaakt van het natuurlijk erfgoed van parken en tuinen in Wallonië. Neem even de tijd om het kasteel en het bijhorende park te ontdekken.

Zet je reis verder richting Hal en ontdek het Hallebos, dat elk jaar duizenden bezoekers trekt tijdens de bloei van de hyacinten in de maand april. Fiets verder richting hoofdstad – je zal merken dat het wat bergop gaat - en stop af en toe even in een van de pittoreske dorpjes van Pajottenland, bekend om hun fruitige bieren. Deze weg leidt je uiteindelijk naar de hoofdstad en na een ultieme inspanning kom je aan op de Grote Markt van Brussel. The end!

Meer info ?

De fietstocht verderzetten

 • Dag 1: EV 5 Brussel - Waver (52km - 4u)
 • Dag 2: EV 5 Waver - Namen (67km - 5u)
 • Dag 3: EV 3 Namen – Luik (68km - 5u)
 • Dag 4: Luik – Durbuy (71km - 6u)
 • Dag 5: Durbuy – Rochefort (53km - 4u)
 • Dag 6: Rochefort – Anhée (58km - 4u)
 • Dag 7: Anhée – Walcourt (42km - 3u)
 • Dag 8: Walcourt – Charleroi (50km - 3u30)
 • Dag 9: Charleroi - Mons (67km - 4u)
 • Dag 10 : Mons-Ath (47km - 3u)
 • Dag 11: Ath - Brussel (65km - 5u)

11 dagen is niet iets te lang? Ga dan voor de 6-daagse versie!

In de 6-daagse versie sla je de stappen 3 tot 8 van de reis gewoon over en fiets je naar Namen en Charleroi dankzij etappe 5 van de EuroVelo 3.

 • Dag 1: EV 5 Brussel - Waver (52km - 4u)
 • Dag 2: EV 5 Waver - Namen (67km - 5u)
 • Dag 3: EV 3 Namen - Charleroi (48km - 3u)
 • Dag 4: Charleroi - Mons (67km - 4u)
 • Dag 5 : Mons - Ath (47km - 3u)
 • Dag 6: Ath - Brussel (65km - 5u)