Bruxelles Promenade verte 6 Paysage
Langs EuroVelo 5 op

Brussel, mijn stad vanop de fiets

 • 4u
 • Medium
 • Het hele jaar
 • 31,5 km
 • 164 m
 • -164 m

Heb je zin om Brussel in al haar pracht en praal te ontdekken en een stukje over een internationale route te fietsen? Spring dan op de fiets en volg deze 31 km lange lus die je langs de EuroVelo 5-"Via Romea Francigena", de Groene Wandeling en het virtuele knooppuntennetwerk van Brussel voert. Je fietst er door het historische centrum van Brussel, de art-nouveauwijken in het noorden van de stad, de talloze parken, langs het kanaal, onder het Atomium en zelfs in de Europese wijk! Dus waar wacht je nog op?

Laatste Update: 21 mrt. 2022

Praktische informatie

Voor een gedetailleerde kaart van de route:

 1. Download een GPX-app.
 2. Download het GPX-bestand.
 3. Print de gedetailleerde route uit zodat je die steeds bij je hebt op de fiets.

Gedetailleerde route

De rit begint in het treinstation Brussel-Schuman (hier vind je meer info over hoe je met de fiets op de trein kan reizen). Als je geen fiets hebt, kan je er een huren bij Pro Velo.

Eenmaal aangekomen in het station Schuman neem je de uitgang "Wetstraat" en ga je direct de EuroVelo 5-route op, "Via Romea Francigena". Je begint je micro-avontuur in het hartje van Europa, omringd door de Europese instellingen! Van daaruit bereik je al snel het Jubelpark waar je onder de indrukwekkende bogen van het monument fiets. Volg de wegwijzer van de EuroVelo 5-route door de rustige straten van Brussel tot je de Tervurenlaan bereikt. Stop heel even om een blik te werpen op het Stocletpaleis, een klein art-decojuweeltje voor je aan de afdaling begint. Geniet onderweg van het uitzicht op de vijvers vol zwanen van het Woluwepark of, beter nog, parkeer er even je fiets en geniet van een korte pauze. Vraag je je af wat al die trams daar doen? Welkom in het Trammuseum! Vind je het fijn en wil je blijven doorgaan? Volg dan gewoon de EuroVelo 5-bordjes tot je Brindisi (Italië) bereikt, de eindbestemming van de EuroVelo. Het is er heerlijk warm en de cappuccino's zijn er ongeëvenaard. Wil je toch eerst Brussel nog wat verkennen, verlaat dan de EuroVelo 5 en neem links bij het Trammuseum een klein pad dat omhoog klimt naar het lijn 161 Brussel - Tervueren en aansluit op de bewegwijzerde route van de Groene Wandeling, een route van 63 km die als een lus rond Brussel loopt.

Hier kom je in het stedelijke deel van de Groene Wandeling en fiets je over ongeveer 7 kilometer tussen de Zenne- en de Woluwevallei. Je ontdek er de boerderijen Hof ter Musschen en Hof ten Berg, trapt door het park Roodebeek - waar je zelfs een dierenwinkel vindt - en komt er langs het kerkhof van Brussel. Wist je dat veel beroemde Brusselaars hier hun eeuwige rustplaats hebben gevonden? Volg de route en fiets langs enkele opmerkelijke plekken van Evere, zoals de oude molen, het kleine Doolegtpark en het Kleigroeveërf.

Je fietst nog steeds op de Groene Wandeling en bereikt nu het Heizelplateau en de Koninklijke Parken – die meer dan 6 kilometer lang zijn. En koninklijk betekent groots! Het begint bij het station van Schaarbeek, waar het schitterende treinmuseum is ondergebracht. Wat verder doorkruis je de tuin van het Chinese Paviljoen en de Japanse Toren, en kom je er langs de Musea van het Verre Oosten. Maar de route leidt je ook door iets intiemere zones, zoals de Koloniale Tuin en het Sobieskipark. En een van onze favoriete plekjes waar je kan genieten van een prachtig uitzicht op de stad: de Tuinen van de Bloemist. Parkeer je fiets, beklim de trappen en geniet van dit magisch kleine parkje. Spring weer op de fiets en zet het avontuur voort naar het Osseghempark, waar je even stopt bij het Atomium, het symbool van de Expo 58. En doe zoals iedereen, trakteer jezelf op een heerlijke wafel na al die noeste kilometers!

We laten de Groene Wandeling achter ons en nemen een andere Brusselse fietsroute: het Brusselse fietsknooppuntennetwerk. Dit netwerk is momenteel nog virtueel, maar je kan wel al de GPX-route volgen met je GPS. Na het Prins Leopoldsquare ga je linksaf en verlaat je de Groene Wandeling richting de knooppunten 15 en 13. Volg de GPS naar het Pannenhuispark en de mythische site van Thurn & Taxis. Dit voormalig industriële goederenstation (de Gare Maritime) is omgebouwd tot eventsruimte en werd onlangs ingehuldigd als Food Market op zondag, waar je kan genieten van een drankje of een hapje, of gewoon de ongelooflijke architectuur kan bewonderen. En nog een troef: de Zennebrouwerij en brouwerij La Source liggen op amper een steenworp er vandaan.

Bij de uitgang van de site ga je rechtsaf en loop je langs de oevers van het kanaal, waar je kan genieten van de straatkunst van Corto Maltese, de Stichting Kanal en het uitzicht op het kanaal. Steek het kruispunt over en fiets verder langs het kanaal tot de kruising van de Gentsesteenweg met de Henegouwenkaai. Heb je het gezien? Inderdaad, een EuroVelo 5-wegwijzer! Je bent nu terug op de internationale route. Als je verder fietst langs het kanaal (non-stop), dan bereik je de eindbestemming van EuroVelo 5: Londen. Maar om terug te keren naar ons vertrekpunt gaan we linksaf de Dansaertstraat in, die ons naar het historische centrum van Brussel voert. Een snelle omweg brengt je naar de beroemde Grote Markt, voor je de fietstocht afsluit met een korte klim naar de Wetstraat, vanwaar je de bogen in het Jubelpark kan zien waar je een paar uur eerder doorheen bent gereden! De lus is compleet! Je bent nu weer in het station Brussel-Schuman.

Wil je nog wat langer genieten van onze mooie hoofdstad? Geen probleem! Hotels met het label "Bike Friendly" heten jou en je fiets welkom!

Meer informatie?

Bezienswaardigheden

 • Jubelpark
 • Woluwe Park
 • Brusselse begraafplaats
 • Japanse Toren
 • Chineespaviljoen
 • Kasteel van Laken
 • Koninklijke serres van Laken
 • Atomium
 • Tour & Taxis
 • Grote Markt van Brussel

Praktische informatie

 • Brussel-Schuman station
 • Brussel-Centraal station (! fietsen niet toegestaan !)
 • Fietsverhuur: Pro Velo