Sozyone©Charleroi Tourisme Gina Santin Min

Charleroi' Street Art

  • 1 daag
  • Gezinsvriendelijk
  • Easy
  • Het hele jaar
  • 16,7 km
  • 136 m
  • 136 m

Geniet van een dagtrip in Charleroi en ontdek het Museum voor Schone Kunsten en de talloze muurschilderingen in en rond de stad. Terwijl je door het centrum van Charleroi fietst, kan je de urban art biënnale 'Asphalte' en 'Urban Dream' bewonderen, net als meer dan 10 monumentale muurschilderingen die door bekende straatkunstenaars zijn gemaakt.

Laatste Update: 10 feb. 2022

Praktische informatie

Voor een gedetailleerde kaart van de route

1. Download een GPX viewer app.
2. Download de GPX-tracks voor deze route.
3. Print de gedetailleerde routebeschrijving om deze bij je te hebben op je fietstocht.

Gedetailleerde routebeschrijving

De fietsrit begint bij het VVV-kantoor van Charleroi, waar je een plattegrond en informatie over het Asphalte-project kan krijgen.

Neem de Rue du Dauphin om naar het Belfort van Charleroi te fietsen, dat is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het belfort is ontworpen door architect Joseph André in 1936 en is een schoolvoorbeeld van de combinatie classicisme/art deco. Als je het wil bezoeken, moet je een rondleiding boeken. Het is geopend op woensdag- en zaterdagmiddag.

Fiets verder langs de route van het #Asphalte-project. Je ziet de eerste muurschildering op de expohal van Charleroi aan de Rue de l'Ancre, een meesterwerk van Steve Power dat heen en weer slingert tussen schrift en pictogrammen. Aan de andere kant van het gebouw kan je de expertise van de Amerikaanse kunstenares Maya Hayuk bewonderen.

Het volgende kunstwerk op de route is er een van Todd James en biedt een satirische kijk op de westerse samenleving. Dit bruisende schilderij, verzadigd met flitsende kleuren, haalt zijn invloed uit graffiti, de Amerikaanse popcultuur en cartoons.

Zin in nog meer kunst? Je staat op een boogscheut van het industriegebouw BPS22, dat het kunstmuseum van de provincie Henegouwen huisvest.

Als je verder fietst langs de Street Art-route kom je langs de muurschildering van HuskMitNavn en de tag van Sixe Paredes in de 21 Rue Tumelaire, waarvoor de Spaanse kunstenaar zich liet inspireren door de ode aan de natuur door het sjamanisme. De verschillende vormen in het werk (bergen, ster) zijn een weerspiegeling van een stedelijke jungle.

Fiets verder tot aan de rivier waar je misschien al even een lunchpauze kan nemen in het Atelier de La Manufacture Urbaine.

De laatste muurschildering in het centrum van Charleroi is die van Hell'O Monster, die je in de nabijgelegen Rue de Marchienne vindt. Dit werk van een Belgisch collectief geeft een beeld van een complexe samenleving, een mix van folklore, danse macabre, design en tatoeagekunst.

Volg nu de Samber door een industriële omgeving tot aan Marchienne-Au-Pont. Onderweg zie je de muurschilderingen van #Urban Dream. Sinds 2002 brengt dit project kunstenaars van over de hele wereld samen om flamboyante en dynamische muurschilderingen te maken. Het doel van dit specifieke project was een contrast te creëren met het omringende industriële landschap.

Fiets verder langs de industriële fabrieksmuur van maar liefst 700 meter lang, waar je de graffiti en tags van Urban Dream 2 kan aanschouwen. Dit kunstwerk is beïnvloed door Aziatische en Aboriginal kunst en zet het werk van Matthias Schoenaerts centraal, een bekende Belgische acteur.

Nu je toch in Marchienne-au-Pont bent, waarom zou je niet even pauzeren in het Nelson Mandelapark? Het park werd in 2017 hernoemd naar de Afrikaanse staatsman en symboliseert met zijn oppervlakte (67 hectare) de 67 jaar die Mandela aan Zuid-Afrika heeft gewijd. Bezoek ook even het fantastische kasteel van Monceau dat in 1134 werd gesticht (je kan het van buitenaf bezichtigen).

Nu je klaar bent voor de terugrit naar de stad, kan je de route nemen aan de andere kant van de Samber. Mis de langste muurschildering aan de straatkant niet!

Als je terug in de stad bent, kan je je huurfiets weer inleveren in het Fietspunt aan het Zuidstation van Charleroi.

Meer info ?

Bezienswaardigheden

Praktische informatie

Op zoek naar een extra bezoekje, een kaart, praktische info? Klik dan hier!