Gare De Liege Guillemins Cwbt Denis Erroyaux Min

Het beste van Luik

  • 1 daag
  • Gezinsvriendelijk
  • Easy
  • Het hele jaar
  • 14 km
  • 133 m
  • 133 m

Ontdek het beste van Luik vanop de fiets. Bezoek de stad en haar bekendste plaatsen en parken.

Bezoek La Boverie, het Museum voor Schone Kunsten van Luik en het Grand Curtius Museum, dat verschillende collecties van de stad herbergt. Geniet van een peket, het meest karakteristieke drankje van de streek of een speciaal biertje van de Curtius Brouwerij en een lekkere wafel.

Laatste Update: 10 feb. 2022

Praktische informatie

Voor een gedetailleerde kaart van de route

1. Download een GPX viewer app.
2. Download de GPX-tracks voor deze route.
3. Print de gedetailleerde routebeschrijving om deze bij je te hebben op je fietstocht.

Gedetailleerde routebeschrijving

De tocht begint bij het treinstation van Guillemins waar je een fiets kan huren bij Pro Velo, als je er een nodig hebt. Heb je zelf een fiets, dan kan je zo op pad!

Het treinstation werd ontworpen door Santiago Calatrava. De bouw van dit architecturaal pareltje nam meer dan tien jaar in beslag en werd pas geopend in 2009. Vandaag wordt het treinstation een “kathedraal van de moderne tijd” genoemd, vanwege het enorme glazen dak dat het zonlicht binnenlaat.

Fiets eerst naar het park La Boverie, waar je het Museum voor Schone Kunsten van de stad vindt. Zet je rit verder langs de oever van de Maas naar het noorden en steek de rivier over naar het Grand Curtius Museum waar je kan genieten van de oudste kunstcollecties van Luik.

Sla in de Rue Hongrée rechtsaf de Feronstrée in en bewonder de romaanse architectuur en de typische wit-rode kleuren van de Sint-Bartholomeuskerk. De kerk werd aan het einde van de 11e eeuw opgetrokken in kolenzandsteen.

Fiets verder naar de Grote Markt en zoek er een plekje om je fiets te stallen, terwijl je te voet op verkenning gaat. Op weg naar de Impasse des Ursulines is het misschien het ideale moment om van een artisanale Luikse wafel te smullen. Maak intussen ook maar je borst nat, want om de top van de Citadel te bereiken moet je meer dan 100 treden beklimmen, maar het uitzicht is het waard!

Vanaf de hellingen van de Citadel kan je door het park (60 hectare) wandelen en de Terrasses des Minimes (terrastuinen) en monumenten zoals de Citadel bewonderen. Nadat je van het mooie uitzicht hebt genoten, volg je de weg naar beneden door het park en keer je terug naar de Markt, waar je je fiets hebt achtergelaten.

Het is tijd voor een korte pauze in het Maison du Peket om er een en ander te degusteren. Terug in het zadel, fiets je naar de Place Saint-Lambert, het emblematische plein van Luik dat na de revolutie in de 19e eeuw helemaal werd gerenoveerd. Geef je ogen maar de kost, want je fiets onder meer langs het Prinsbisschoppelijk Paleis.

Zin om wat nieuwe smaken te ontdekken? Stop dan snel even bij Brouwerij Curtius en geniet van een van hun speciale biertjes. De brouwerij werd in 2012 geopend door twee Belgische ondernemers met een passie voor bier.

De laatste halte van deze fietstocht zijn de serres van de Botanische Tuin die werden aangelegd in 1883. Ze werden in 1997 helemaal gerenoveerd en bevatten nu duizenden planten uit de hele wereld. Om de fietstocht af te sluiten volg je de route langs het Park van Avroy – een ontspannende groene zone in het centrum – terug naar het station van Guillemins.

Meer info ?
Download Gpx
Ev3 Best Of Liège

Bezienswaardigheden

Waar kun je eten of drinken?

Praktische info