Bois Du Cazierccharleroi Communication Luc Denruyter Min

Tussen UNESCO-sites en opmerkelijke plaatsen

 • 4 dagen
 • Medium
 • Het hele jaar
 • 161 km
 • 486 m
 • 518 m

Geniet van een 4-daagse rondreis langs de UNESCO- en erfgoedlocaties van de regio.

Volg de EuroVelo 3 en de oevers van de rivieren de Maas en de Samber. Langs deze route bezoek je oude forten, klokkentorens, industriële sites en citadellen. En wat houdt je tegen om je 's avonds wat te ontspannen in een restaurantje op de oever van de rivier?

Laatste Update: 10 feb. 2022

Praktische informatie:

Voor een gedetailleerde kaart van de route

 1. Download een GPX viewer app.
 2. Download de GPX -tracks voor deze route.
 3. Print de gedetailleerde routebeschrijving om deze bij je te hebben op je reis!

Gedetailleerde routebeschrijving

Als je een fiets wil huren, stop dan even in de Pro Velo boutique in het treinstation van Luik. Heb je zelf een fiets, dan ben je zo vertrokken!

Dag 1 : Station Guillemins naar de mijn van Blegny en terug naar Luik (41 km – 2,5 u.)

De eerste etappe van deze 4-daagse route begint bij het station van Guillemins en eindigt bij het industrieterrein van Blegny-Mine.

Spring op je fiets en vertrek voor een ritje van 17 km naar de Blegny-mijn, een van de vier authentieke kolenmijnen in Europa met ondergrondse gangen die nog via de oorspronkelijke schacht toegankelijk zijn voor bezoekers.

Na de rit keer je terug naar Luik voor een welverdiende rust. Rammelt je buik? Dan vind je ongetwijfeld je gading in een van de leuke restaurantjes in het centrum van Luik, waar je verschillende culinaire hoogstandjes kunt proeven, zoals de beroemde "boulet liégeois"!

Op zoek naar een accomodatie, een extra bezoekje of een kaart? Klik dan hier!

Dag 2 : EuroVelo 3 - Luik naar Hoei (36km - 2u)

Na een stevig ontbijt kan je ‘s ochtends op je gemak wat door Luik kuieren. Je kan kaarten krijgen van de Citadel en de omringende heuvels bij de toeristische dienst. Dit zal het je een stuk gemakkelijker maken om de weg te vinden in het 80 hectare grote gebied vol natuurlijk en cultureel erfgoed. De Citadel wordt gezien als de groene long van Luik en biedt een prachtig uitzicht op de verschillende wijken rond de stad.

‘s Middags fiets je naar Hoei om er het fort te bezichtigen. Het monument heeft een rijke geschiedenis en werd gebouwd tussen 1818 en 1823. Tijdens de Duitse bezetting werd het door het Duitse leger omgebouwd tot een gevangeniskamp. Nadat je het fort en het museum hebt verkend, kan je genieten van het adembenemende uitzicht over de stad met uitzicht op de Maas.

Op zoek naar een accomodatie, een extra bezoekje of een kaart? Klik dan hier!

Dag 3 : EuroVelo 3 - Hoei naar Namen (35,6 km – 2,5 u.)

Bereid je voor op een fietstocht van 35,6 km langs de oevers van de Maas naar Namen!

Eenmaal je bent aangekomen in de stad, kan je even pauze nemen in de Citadel van Namen en genieten van het spectaculaire uitzicht op de Samber en de Maas.

Deze uitzonderlijke erfgoedsite is gebouwd op een indrukwekkende rotsachtige uitloper en heeft sporen bewaard van elke periode van haar 2000-jarige geschiedenis. In de Middeleeuwen was het de residentie van de graven van Namen, later werd het een vakantiehuis van koning Leopold II en vandaag is het een gegeerde locatie voor events, begeleide bezoeken en wandelingen in een groene omgeving met een spectaculair uitzicht over de stad. Bereid je alvast goed voor, want de weg naar de ingang van de Citadel is vrij steil. De tuinen en ondergrondse gangen kan je op eigen houtje of met een gids verkennen en maken het bezoek de moeite waard.

Om de dag af te sluiten, raden we je aan om een route uit te stippelen die je langs het Belfort van Namen leidt, het symbool van de stad. Je kan de grootsheid van dit architecturale meesterwerk bewonderen tot aan de rue du Beffroi, want het gebouw is niet toegankelijk voor het publiek.

Op zoek naar een accomodatie, een extra bezoekje of een kaart? Klik dan hier!

Dag 4 : EuroVelo 3 - Namen naar Charleroi (55km - 3u)

Fiets 47,5 km over de EuroVelo 3-route tot je Charleroi bereikt. Eenmaal in Charleroi ga je naar de mijn van Bois de Cazier.

Deze UNESCO-site ligt 4 km ten zuiden van Charleroi en om er te komen, hoef je enkel onze GPX-track te volgen. Wees voorzichtig, want er zijn geen fietspadmarkeringen op de route erheen.

Je kan de mijn alleen of met een gids bezoeken om het industriële erfgoed van de streek te ontdekken. De site heeft ook permanente tentoonstellingen die open zijn voor het publiek.
Om je dag af te sluiten, keer je terug naar het station van Charleroi waar je de trein kan nemen.

Op zoek naar een accomodatie, een extra bezoekje of een kaart? Klik dan hier!

Meer info ?

Sitebezoekjes

Praktische info

 • NMBS Station Luik-Guillemins
 • NMBS Treinstation Charleroi
 • Fietsverhuur: Pro Velo Luik