Nieuws

Reizen langs de RAVeL-routes in Wallonië

19 augustus 2019
8D8A0039

Het charmante België beschikt over een uitgebreid netwerk van fietsroutes, waaronder maar liefst vijf EuroVelo-routes! Drie daarvan doorkruisen Wallonië (EV3 – De Pelgrimsroute, EV5 - Via Romea Francegina en EV19 – De Maasroute) en maken deel uit van het RAVeL-netwerk.

Ontdek wat de regio te bieden heeft door langs de oude spoorwegen te fietsen en te genieten van gastronomische tochten uitgestippeld door de RAVeL des BBQ's. Stel je eigen route samen met behulp van de knooppunten en kies een van de talloze reismogelijkheden dwars door Wallonië die zowel gezinnen als de meest avontuurlijke fietsers zullen bekoren.

RAVeL-routes in Wallonië

Het RAVeL-netwerk (Réseaux Autonome des voies Lentes, Frans voor autonoom netwerk van trage wegen) biedt meer dan 1.430 km aan fietsplezier in Wallonië. Ongeveer 45 routes, oorspronkelijk jaagpaden en in onbruik geraakte spoorlijnen, zijn nu bewegwijzerd om te dienen als fiets- of wandelroutes voor fietsers, maar ook voor wandelaars, ruiters en personen met beperkte mobiliteit.

Om het reizen iets gemakkelijker te maken, verbindt het RAVeL-netwerk de verschillende lokale routes van de regio met elkaar tot tien regionale routes en drie internationale EuroVelo-routes in België.

Een geweldige manier om de grote steden, het platteland en de beschermde natuurgebieden van Wallonië in alle rust te ontdekken.

Knooppunten

De zogenaamde knooppunten of kruisingen worden gebruikt als extra oriëntatiehulpmiddelen om reizigers te helpen hun weg te vinden door het netwerk van RAVeL-routes.

Een knooppunt netwerk bestaat uit paden van 5 tot 8 km lang. Elke kruising tussen twee paden van het netwerk komt overeen met een nummer. Bij elk nummer is ook het volgende nummer aangegeven waar elk pad vanaf het kruispunt naartoe leidt. Zo kunnen fietsers en wandelaars hun eigen routes uitstippelen, afhankelijk van hoe lang ze hun tocht willen maken en of ze in een cirkel of rechtdoor willen gaan. Het is bijvoorbeeld mogelijk om op één route te beginnen en van route te veranderen als je bij een knooppunt aankomt.

Meer informatie over knooppunten.

BBQ RAVeL

Van juli tot september organiseert de provincie Namen vijf evenementen voor lekkerbekken langs het RAVeL-netwerk, in het kader van het thema van dit jaar "Wallonië, het and van water".

Het parcours voorziet vijf heerlijke haltes over een afstand van ongeveer 25 km, waar de reizigers streekproducten op de barbecue kunnen ontdekken.

Op de dag zelf kunnen de deelnemers ook hun fietsen laten onderhouden door Pro Velo.

Een perfecte mix van sport en gastronomie.

Het BBQ RAVeL-programma.

Les Chemins du RAVel op TV

Les Chemins du RAVel, uitgezonden op Notélé tijdens de zomermaanden, zet de schatten van de regio's die doorkruist worden door het RAVel-netwerk in de kijker.

Aan de hand van twaalf reportages ontdekken de kijkers het historische, toeristische, folkloristische en industriële erfgoed van Wallonië.

Vorige artikel

Image 1

Ontdek Brussel per fiets, het is één van de knooppunten van EuroVelo 5

17 juli 2019
Lees verder

Ga fietsen in Brussel en verlaat de platgetreden paden om alle hoeken en kanten van de hoofdstad op een duurzame manier te ontdekken.