Nieuws

Vertrek op avontuur in je achtertuin

19 maart 2020
Rs2717 Bohan Semois 4334

We maken met z'n allen vreemde tijden mee. De coronarollercoaster lijkt nog lange isolatieweken voor ons in petto te hebben. Een uitgelezen gelegenheid om stil te staan bij wat werkelijk belangrijk is? Tijd te maken voor zorg en zelfzorg. Hoe hou je je bezig in isolatie? Onze gedachten kunnen gelukkig nog gaan en staan waar ze willen. Sta ons toe voor te stellen alvast in gedachten op de fiets te springen voor een kort fietsavontuur met het gezin of een fietsreis van enkele weken lang. Want een goede voorbereiding is het halve werk.


België barst van fietsroutes. Zij liggen voor het rapen en zijn je beste vriend en het achtvoudige pad naar vakantiepret. Niets verplicht je ze van begin tot eind te fietsen. Maar alles nodigt je uit in je achtertuin te vertrekken voor een dagje familiaal fietsplezier. Of vele maanden fietsplezier.

Hieronder een portie informatie over de verschillende Belgische fietsroutenetwerken een woordje over het benodigde materiaal. Een dagje frisse lucht met de familie, of uitblazen eens de maatregelen zijn overgewaaid: ook in coronatijden kan je rekenen op de fiets.

Wijzen we vooreerst op de EuroVelo-fietsroutes. Dit is een Pan-Europees netwerk van maar liefst 90 000 km fietspadplezier, opgebouwd uit 16 verschillende langeafstandsroutes die heel Europa doorkruisen. De ontwikkeling van het EuroVelo-netwerk bracht het fietstoerisme naar je achtertuin. België wordt door 5 EuroVelo-routes aangedaan, die samen goed zijn voor 1200 km afgescheiden fietspaden en ontelbare landschappen om te ontdekken.

 • EuroVelo 3: de pelgrimsroute, het pad naar Compostella. In België: 210 km van Maubeuge tot Aix la Chapelle.
 • EuroVelo 5: de via Romea Francigena, de enige EuroVelo die alle drie de Belgische gewesten met elkaar verbindt. In België 420 km van Roubaix tot Martelange.
 • EuroVelo 19: de Maasroute, die enkele van de mooiste valleien van het continent ontsluit. In België: 196 km van Givet tot Maastricht.
 • EuroVelo 4: de Centraal-Europese route.
  In België: 80 km langs de kust, net zoals de
 • EuroVelo 12: de Noordzeekustroute.

De EuroVelo-routes worden aangeduid met steeds hetzelfde logo: de Europese vlag met in het midden het nummer van de route. Voor elk nummer één langeafstandsroute. In België zijn op dit moment de EV's 3, 19 en 5 volledig bewegwijzerd en van al het nodige voorzien. De infrastructuurwerken, een werk van lange adem, vorderen jaar na jaar.

Nu je weet waarheen, de vraag: waarmee? De logistiek van een fietsreis(je) kan overdonderend lijken, maar in feite is er niets simpeler. Een beetje organisatie is alles wat je nodig hebt.

Zeker voor een daguitstap heb je niet veel materiaal nodig. Hier een korte checklist:

 • Een fiets in goede staat (check je remmen, banden, bel, reflectors en bandenplakkit)
 • Helm en mogelijk fluohesje
 • Geschikte kledij (nood-KW, eventueel handschoenen, …)
 • Zonnebril en -crème
 • Hervulbare waterfles, picknick
 • Een stevig slot, voor wanneer je de benen zou willen strekken
 • Een handige, best waterdichte fietszak

Over het Belgische weer hoeven we je niets te leren. Bekijk de situatie voor je vertrekt, en wees voorzien op snelle veranderingen. Buienradar.be kan je helpen bij snelle beslissingen (even pauzeren, liever die windrichting uit, …).

Eenmaal voorzien kan je beginnen trappen. Op de Waalse RAVeL's, de Vlaamse knooppunten en/of de EuroVelo's (maar vergeet wel niet tijdig te lussen, als je thuis wil slapen). Voor al deze routenetwerken is er veel informatie voorhanden. De infrastructuren zijn dan ook steeds in beweging. Twijfel niet om te controleren op mogelijke wijzigingen. Zoals bij elke fietstocht, verzekert een goede routekeuze optimaal fietsplezier.

Misschien loopt er door je achtertuin nog geen EuroVelo-fietspad? Dan stellen we een combinatie van lokale netwerken voor, om je eigen route uit te stippelen.

Een korte lus van A terug naar A?

Om van bij jou thuis op een nabijgelegen EuroVelo te stoten, zijn er verschillende mogelijkheden:

*In Vlaanderen en Centraal- en Oost-Wallonië: gebruik de fietsknooppunten, die je met de EuroVelo's kan combineren. Laat je door http://fietsnet.be tot je EuroVelo naar keuze leiden. Vanop de EuroVelo kan je je door de EuroVelo-logo's laten leiden. Je kan ook gpx-bestanden van de EuroVelo's downloaden voor draagbare gps-toestellen. Eenmaal je er genoeg van hebt en de terugreis wil aanvatten, kan je terugvallen op het knooppuntennetwerk.

*In Wallonië: combineer het RAVeL-fietsroutenetwerk met een EuroVelo. Op de RAVeL-website kan je combineren naar hartelust. Eenmaal op een EuroVelo volg je opnieuw het logo of je draagbare gps. Om terug te keren ga je opnieuw op de RAVeL.

*In Brussel: combineer de Brusselse Gewestelijke Fietsroutes GFR-fietsroutenetwerk met de EuroVelo 5.

Een korte of minder korte rit van A naar B?

Gebruik dezelfde combinaties. En om terug te keren: waarom niet met de trein? Het ideale transportmiddel om met de fiets te combineren. Je betaalt, buiten de spits, een supplement van 4 euro om je stalen ros mee op de trein te nemen. Hier meer informatie over fiets-treinreizen.

Nood aan nog meer inspiratie? Op de website EuroVeloBelgium.be vind je een aantal instapklare fietsuitstapjes voor één of meerdere dagen fietsplezier. Inclusief een resem leuke adresjes voor de nodige haltes. Fietsen is namelijk meer dan heel de dag trappen alleen. (Behalve als dat je doel is, natuurlijk!) Met de fiets heb je de vrijheid om te gaan en staan waar je wil: te stoppen wanneer je moe bent of dorst hebt, een lokaal museum wil bezoeken, in het water springen, de minigolfbaan onveilig maken …

Er al fietsend met familie en vrienden op uit trekken, is in de eerste plaats een aangename tijd delen. Samen bewegen en het hoofd leegmaken. Een ideale gelegenheid om je omgeving in een nieuw licht te herontdekken. Het lokale EuroVelo-netwerk biedt je hierbij een veelvoud aan diverse landschappen en culturele mogelijkheden, waarvan je het bestaan misschien niet eens vermoedde. Het avontuur begint in je achtertuin!

Vorige artikel

Namur Cbtw Remy

De Belgische EuroVelo 3 genomineerd voor de mooiste fietsroute van 2020

09 december 2019
Lees verder

In februari 2020 vindt de nominatie van de mooiste fietsroute van het jaar plaats tijdens de negende editie van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht. De genomineerde routes zijn bekend: het zijn vier prachtige trajecten van 120 tot 320 km die je over Europese fietspaden leiden om prachtige landschappen en stedelijke gebieden te ontdekken. Deze wegen onthullen de rijkdom van het Franse, Zweedse en Belgische grondgebied. De resultaten worden bekendgemaakt op 28 februari bij de start van het evenement.