Nieuws

Plan je fietsreis langs de EuroVelo 19 - De Maasroute in vijf stappen

02 mei 2022
Whats App Image 2022 05 02 at 14 46 52

Vandaag geven we je alle handige tips en info om je fietstocht langs de EuroVelo 19 - Maasroute te plannen. Dit artikel werd oorspronkelijk geschreven door de ECF, European Cyclist Federation.

De lente prikkelt ons verlangen om op de fiets te springen en nieuwe horizonten te ontdekken. In dit artikel vind je alles wat je nodig hebt om een geslaagde fietstocht langs de EuroVelo 19 - Maasroute te plannen over de oevers van de Maas die momenteel in volle bloei staan. De Maasroute is een fietsroute van 1050 km lang die drie landen doorkruist. Hij strekt zich uit van het Plateau de Langres in Frankrijk, waar de Maas ontspringt, voert je door het hart van België naar de monding van de rivier aan de Noordzee in Nederland. De EuroVelo 19 - Maasroute is de ideale keuze voor je volgende fietsavontuur. Je kan de hele route in twee of drie weken afleggen, afhankelijk van hoe snel je graag fietst. De route is gemakkelijk bereikbaar met het openbare vervoer vanuit verschillende regio’s in Europa. Zo raak je er gemakkelijk vanuit Parijs, Brussel, Luik, Maastricht of Rotterdam. De rivierroute is vrij vlak en de fietspaden zijn meestal gescheiden en gemakkelijk te volgen, waardoor dit een ideale route is voor gezinnen. Bovendien vind je er overal kastelen, citadellen, natuurgebieden en heerlijke streekproducten om van te genieten!

Stap 1: Neem even de tijd om na te gaan welk soort fietser je bent.

Als je een fietstocht plant, moet je eerst en vooral de afstand en de richting van je reis bepalen. Volg je de Maas langs haar loop of ga je tegen de stroom in en begin je in Nederland? Doe je de hele route of slechts een deel ervan? Ben je meer iemand die vlotjes 100 km per dag haalt of plan je liever kortere dagelijkse etappes, zodat je ook even kunt stoppen voor een kopje koffie of een cultureel bezoekje?

Om een weloverwogen beslissing te nemen, kan je hier de beschrijvingen van elke thematische etappe van de route lezen. Zoom in op de kaarten om de culturele blikvangers, het natuurlijke erfgoed en de culinaire geneugten te ontdekken waarvan je onderweg kan genieten. Spreekt een van de routes je wel aan? Surf dan naar de nationale website van de EuroVelo 19. Hier vind je dagelijks nieuwe suggesties en gedetailleerde beschrijvingen om meer inspiratie op te doen.

Het Franse portaal verdeelt het eerste deel van de route in veertien korte secties die je naar eigen voorkeur kan combineren. In België wachten je zes korte trajecten langs kliffen, kastelen en over het bucolische platteland. De Nederlandse website verdeelt de route in acht trajecten van telkens een dag, die je als basis voor je reisplan kan nemen.

De hele EuroVelo 19 - Maasroute beschikt over een goede fietsinfrastructuur en is volledig bewegwijzerd in beide richtingen, waardoor je gemakkelijk je fietsreis kan plannen zoals je het zelf wil! Maar tussen Maastricht en Roermond, langs de Nederlands-Belgische grens, moet je kiezen tussen de twee landen, want hier splitst de route zich op, waarbij je ofwel de linker- ofwel de rechteroever van de Maas volgt. Geen paniek, deze beslissing is gelukkig niet definitief, want je kan met de veerboot ook van de ene naar de andere oever gaan ...

Stap 2: Boek je reis naar en van de fietsroute

Nu je hebt beslist welk deel van de route je wil volgen, is het tijd om je reis te plannen! Als je vanuit Frankrijk reist, kan je de trein nemen en uitstappen in een van de stations in de belangrijkste steden om de Maasroute te bereiken: Langres, Neufchâteau, Verdun, Sedan, Charleville-Mézières of Givet. De steden Sedan en Charleville-Mézières zijn rechtstreeks met Parijs verbonden via de spoorlijn TER Sedan - Charleville-Mézières - Reims - Paris Est. Hier vind je de dienstregeling. Je kan je fiets gratis en zonder reservatie meenemen, afhankelijk van het aantal beschikbare zitplaatsen op de TER. Plan je een deel van je reis met een Intercity-trein of TGV, informeer dan op voorhand of je je fiets kan meenemen, want voor nationale treinen gelden andere voorwaarden. Op deze pagina vind je meer informatie over fietsen meenemen op een trein in Frankrijk

Als je je reis begint vanaf de Noordzee in Nederland, kan je de trein nemen naar Rotterdam of een andere stad langs de route en van daaruit vertrekken. De stations van Rotterdam en Maastricht hebben goede internationale verbindingen. In Nederland kan je je fiets meenemen op de trein tijdens de daluren (de piekuren zijn weekdagen, behalve in juli/augustus, van 6.30 tot 9.00 uur en van 16.30 tot 18.00 uur). Meer praktische informatie vind je op deze pagina.

Als je besluit om binnen België naar de route te reizen, kan je de gemakkelijk de trein nemen naar de steden Namen en Luik-Guillemins via Brussel. Via Luik-Guillemins kan je ook vlot naar Maastricht, Aken en Luxemburg. Bovendien stopt de Thalys-trein die Parijs, Aken, Keulen, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf en Essen met elkaar verbindt ook in Luik-Guillemins. In België kan je vrij goedkoop je fiets meenemen in een nationale trein. Hier vind je alvast de routes en dienstregeling van alle lijnen en hier vind je tips over hoe je je fiets kan meenemen op de trein.

Tijdens je fietstocht kan je ook delen van de route overslaan als je zin hebt om eens een andere etappe te verkennen of als je tijd tekort komt. Je kan met de nationale en lokale treinen - en soms zelfs veerboten - je fiets meenemen om van de ene etappe naar de andere te reizen. In de module "grensoverschrijdend openbaar vervoer" van de website www.EuroVelo19.com vind je informatie over alle stations op de route. Ze worden weergegeven als groene icoontjes met een treinsymbool op de etappe- en landkaarten. Deze pagina's bevatten ook een tabblad "openbaar vervoer" met links naar de websites van de treinmaatschappijen.

In Nederland kan je ook nog kiezen voor een avontuurtje op de Maas met de WaterBus die je van Rotterdam naar Dordrecht brengt, of met een van de vele veerboten die de rivier oversteken. Je ontdekt er meer over op deze kaart!

Stap 3: Zorg voor een reserveplan voor het geval je de bewegwijzering niet meer vindt.

Omdat de EuroVelo 19 - Maasroute helemaal bewegwijzerd is, heb je niets anders nodig dan je ogen om de route te volgen. Maar het kan een goed idee zijn om een kaart van de route, een GPS of een smartphone met GPS mee te nemen, voor het geval je het begin van de route niet onmiddellijk vindt of een afslag mist!

De Bikeline-gids van Esterbauer voor EuroVelo 19 is de belangrijkste offline bron over de route, met zeer gedetailleerde en actuele informatie over activiteiten, logies en andere fietsvriendelijke voorzieningen langs de route, vol routebeschrijvingen en kaarten (waarop je ook het verkeer en wegkwaliteit kan zien). Opgelet, deze gids is enkel in het Duits beschikbaar.

Als je ervoor kiest om een nationaal deel te volgen, kan je ook meer specifieke kaarten en gidsen kopen, zoals:

- De praktische gids over de Maasroute voor Frankrijk, die zowel online als in gedrukte vorm verkrijgbaar is met talloze culturele en historische informatie over de route. Deze gids kan aangevuld worden met een toeristische kaart die op verzoek verkrijgbaar is.

maasgids

- Voor België zijn er de kaarten en gidsen van het RAVeL-fietsnetwerk (algemene kaarten zijn op verzoek gratis verkrijgbaar).

- Voor Nederland is er de fietsgids LF-Maasroute met beschrijvingen van de route, het rivierlandschap en de oude ommuurde stadjes, en een reeks handige kaarten. Gebruik je liever je eigen GPS of een navigatietool op je smartphone, dan kan je de GPX tracks van de route gratis downloaden op de volgende pagina's: Frankrijk & België. Voor het Nederlandse deel van de route kan je rechts op deze pagina een aanvraagformulier invullen om de tracks in je mailbox te ontvangen. Weet je niet zeker welke website of app je moet gebruiken om je GPX-bestanden te importeren en te bekijken? Surf dan naar de Belgische Eurovelo-website, waar je een lijst vindt met handige suggesties!

Stap 4: Hoe zit het met lunches en logies?

Hoewel je onderweg wat kan improviseren, kan je ook op voorhand al plannen waar je tijdens je reis zal eten of overnachten. Maar het kan ook een goed idee zijn om wat links, adressen en telefoonnummers te noteren, zelfs als je geen concrete plannen maakt op voorhand.

Alle drie de nationale websites hebben interactieve kaarten waarop je fietsvriendelijke eetgelegenheden, logies en campings kan vinden, of zelfs fietsenwinkels waar je je fiets kan laten herstellen (erg handig, want je weet nooit of je ergens een probleem krijgt met je fiets) en leuke activiteiten voor onderweg. Neem dus zeker een kijkje op kaarten voor Frankrijk (rechterkant van de kaart), België (informatie per sectie) en Nederland.

Onderweg kunnen reizigers fietsvriendelijke logies vinden in Frankrijk (Accueil Vélo), België (Welkom Fiets) en Nederland (Fietsers Welkom). Deze labels geven etablissementen aan die specifieke uitrusting en diensten aanbieden voor fietsers. Ze liggen allemaal op minder dan vijf km van de route en bieden een veilige fietsstalling, basisgereedschap om je fiets te herstellen, en nog veel meer. Het label wordt toegekend aan horecagelegenheden, toeristische organisaties, leveranciers en ambachtslieden en je herkent ze gemakkelijk aan de sticker bij de ingang.

Wildkamperen is niet toegestaan in de landen van de Maasroute, maar je kan ook andere fietsers ontmoeten door gratis bij hen thuis te logeren, bijvoorbeeld via de website Welcome to my garden of de Warmshowers-gemeenschap.

Stap 5: Pak je zak en spring op de fiets!

Klaar met de stappen 1 tot en met 4? Dan is het nu tijd om de computer uit te schakelen enhet avontuur af te trappen. En als je graag foto's maakt, deel ze dan met ons op social media, via de hashtag #EuroVelo of door ons te taggen op Instagram, Facebook of Twitter ! Als je het hele Nederlandse deel van de EuroVelo 19 - Maasroute aflegt, kan je zelfs een certificaat en een framesticker van de route aanvragen! Hier vind je meer informatie.

Vorige artikel

IMG 13351 compressed

De EuroVelo 5-Via Romea (Francigena) is volledig bewegwijzerd in België.

25 maart 2022
Lees verder

Deze woensdag 23 maart werd in Brussel de fietsroute EuroVelo 5 - Via Romea (Francigena) ingehuldigd door Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt, Europees parlementslid Anna Deparnay-Grunenberg en vertegenwoordigers van de Europese Commissie, Visit Brussels, Pro Velo en de European Cyclists’ Federation (ECF).