Nieuws

De EuroVelo 5-Via Romea (Francigena) is volledig bewegwijzerd in België.

25 maart 2022
IMG 13351 compressed

Deze woensdag 23 maart werd in Brussel de fietsroute EuroVelo 5 - Via Romea (Francigena) ingehuldigd door Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt, Europees parlementslid Anna Deparnay-Grunenberg en vertegenwoordigers van de Europese Commissie, Visit Brussels, Pro Velo en de European Cyclists’ Federation (ECF).

Goed nieuws voor fietsliefhebbers: het deel van de EuroVelo 5-Via Romea (Francigena) dat door Brussel loopt is nu helemaal bewegwijzerd. Een ideale gelegenheid dus om et traject te testen en de hoofdstad te (her)ontdekken.

De EuroVelo 5 is een fietsroute van 3.200 km lang die in Londen begint en je helemaal tot in Brindisi in Italië brengt. EuroVelo 5 doorkruist zeven verschillende landen en neemt je mee op een ritje door de geschiedenis. Je fietst er langs moderne en historische gebouwen, zoals kathedralen, kerken, monumenten en musea afgewisseld met de belangrijkste Europese instellingen in Brussel, Luxemburg en Straatsburg. Of je nu zin hebt in een korte trip of een lang avontuur, EuroVelo 5 heeft voor elk wat wils!

Het deel dat door Brussel loopt, is goed voor 17 km fietsplezier. Ben je een cultuurliefhebber of ga je toch liever winkelen, of ben jij puur natuur: Brussel zal je ongetwijfeld kunnen bekoren met haar talloze winkels, musea, culturele events en groene ruimtes. Langs het kanaal fiets je langs het ene na het andere oude industriële gebouw, waarvan sommige zijn omgebouwd tot musea of hotels. Stop even in het autovrije centrum om te genieten van de vele activiteiten en bewonder de Grote Markt van Brussel, dat is opgenomen als UNESCO-erfgoed. Maar Brussel is ook een van de groenste hoofdsteden van Europa met talrijke parken en het majestueuze Zoniënwoud aan de rand van de stad. Als hoofdstad van Europa heeft Brussel een rijke geschiedenis die je kan
ontdekken in de musea BELvue en La Fonderie. En laten we de Belgische trots niet vergeten: chocolade, bier en friet. Je vindt er op elke hoek van de straat wel een plekje waar je ervan kan smullen of waar je ze in geuren en kleuren vertellen hoe het wordt gemaakt. Het Chocolademuseum verwelkomt je met open armen in het stadscentrum, het Beursgebouw wordt binnenkort omgebouwd tot Biertempel en enkele oude brouwerijen produceren zelfs vandaag nog lekker bier!

Waarom zou je niet van de nieuwe bewegwijzering profiteren om een weekendje op fietsavontuur te trekken in Brussel? Je kan overnachten in een van de ‘Bike Friendly’-accommodaties in Brussel. In onze rubriek 'Tours' vind je een 31 km lange fietsrit om de Europese hoofdstad te ontdekken. Deze route is geschikt voor iedereen en leidt je over een deel van de Groene Wandeling en het Brusselse knooppuntennetwerk. Sportievelingen kunnen kiezen voor een langere route, richting Waver of Geraardsbergen.

Articlen in de pers:

1. https://bx1.be/categories/news/mobilite-douce-litineraire-cyclable-eurovelo-5-enfin-balise/

2. https://lacapitale.sudinfo.be/926500/article/2022-03-23/bruxelles-mise-sur-le-cyclotourisme-avec-leurovelo-5

3. https://www.dhnet.be/regions/bruxelles/bruxelles-mobilite/relier-l-italie-a-l-angleterre-a-velo-en-passant-par-bruxelles-les-panneaux-sont-places-623b56ced8ad586d3008cbd5

4. https://www.lavenir.net/cnt/dmf20220324_01677231/bruxelles-enfin-integree-sur-l-eurovelo-5-100-nouveaux-panneaux-pour-gouter-a-la-liberte-du-velo

5. https://www.bruzz.be/mobiliteit/brussels-deel-van-3200-km-lange-eurovelo-fietsroute-ingehuldigd-2022-03-23

6. https://www.barsport.net/collegare-litalia-allinghilterra-in-bici-via-bruxelles-la-segnaletica-e-posizionata/

7. https://traveltomorrow.com/eurovelo-5-to-connect-brussels-with-europe-by-bike/

8. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/03/24/europese-fietsroute-doorkruist-nu-ook-brussel/

9. https://newmobility.news/2022/03/24/euro-velo-5-cycle-route-now-also-passes-through-brussels/

10. https://lameuse-namur.sudinfo.be/926500/article/2022-03-23/bruxelles-mise-sur-le-cyclotourisme-avec-leurovelo-5

11. https://weekend.levif.be/lifestyle/voyage/cyclotourisme-l-eurovelo-5-passe-par-bruxelles/article-normal-1541345.html?cookie_check=1648632064

12. https://momentummag.com/a-look-at-the-new-long-distance-cycling-route-added-to-eurovelo-network/

Vorige artikel

45935976432 d092948482 o

Geweldig nieuws: onze Eurovelo Belgium-website is nu drietalig!

18 februari 2022
Lees verder

Een grote stap voorwaarts voor het fietstoerisme in België! Nadat onze website www.eurovelobelgium.be een aantal jaren uitsluitend in het Engels was, is hij nu ook beschikbaar in het Engels, Frans en Nederlands.