Nieuws

De Belgische EuroVelo 3 genomineerd voor de mooiste fietsroute van 2020

09 december 2019
Namur Cbtw Remy

In februari 2020 vindt de nominatie van de mooiste fietsroute van het jaar plaats tijdens de negende editie van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht. De genomineerde routes zijn bekend: het zijn vier prachtige trajecten van 120 tot 320 km die je over Europese fietspaden leiden om prachtige landschappen en stedelijke gebieden te ontdekken. Deze wegen onthullen de rijkdom van het Franse, Zweedse en Belgische grondgebied. De resultaten worden bekendgemaakt op 28 februari bij de start van het evenement.

De Fiets en Wandelbeurs zet al sinds 2010 elk jaar opnieuw een Europese fietsroute in de kijker als mooiste fietsroute van Europa. In 2019 ging de Oostzeeroute in Denemarken met meer dan 820 km aan de haal met deze fel begeerde titel. Dit jaar dingt België mee door het traject tussen Aken en Maubeuge van EuroVelo 3 – de Pelgrimsroute – naar voren te schuiven. Een uitstekende gelegenheid om dit gebied en zijn pareltjes in de kijker te zetten, want het is sinds 2014 geleden dat België nog deelnam. Toen ging de Gouden Palm naar de Vennbanh-route.

Dit jaar zijn vier routes geselecteerd voor de wedstrijd. De routes zijn heel divers en lopen door verschillende Europese landen. Ze kronkelen door de Ardèche en haar natuurlijke en beboste landschappen, volgen de lange Zweedse kust, of laten zich leiden langs de Loir- rivier in Frankrijk of de Maas en de Samber in België.

Voorstelling van de kandidaat-routes:

EuroVelo 3, Pelgrimsroute in België:

Meer dan 200 km fietsplezier door het vlakke land. De route loopt van Aken tot Maubeuge door steden die het mooiste cultureel erfgoed herbergen. Het is een heel aangenaam traject, omdat je voornamelijk de rivieren de Maas en de Samber volgt. Ideaal om te picknicken langs de oevers van de rivier.

Copyright: Bert Sitters

La Dolce Via in Frankrijk:

La Dolce Via leidt je over 120 km aan fietspaden door de Ardèche, waar je de ongerepte natuur en bossen kunt ontdekken. Het is een acrobatische route, die aftrapt in Saint-Agrève en je meeneemt tot aan La Voulte, vlakbij de Italiaanse grens.

Copyright: Bert Sitters

De Loirevallei op de Fiets in Frankrijk:

Deze route van 320 km begint bij de bronnen van de Loir om te eindigen in Angers. Je volgt er de Loir (het kleine zusje van de Loire) dwars door de Vendôme. Deze route is een combinatie van verschillende fietsroutes, zoals de Veloscénie en Velo Francette. Ze doorkruist talloze kleine dorpjes met wijn- en boomgaarden, waar je even halt kan houden om pittoreske kastelen te bezoeken.

Copyright: Luc Oteman

De Sydkustleden in Zweden:

Bijna 260 km aan fietspaden langs de zuidkust van het land, ook wel bekend als de Zweedse Rivièra. Deze prachtige route en loopt langs de zee en doorkruist bossen en dorpen, waar je de typische Zweedse houten huizen en bruggen kunt ontdekken. Het verbindt de Kattegattleden- en Sydostledenfietspaden.

Copyright: Jessica de Korte

Bekendmaking van de resultaten:

De uitslag van deze wedstrijd wordt op 28 februari 2020 om 11.00 uur bekendgemaakt in zaal 4 van de Jaarsbeurs tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht. De genomineerde kandidaat krijgt de gelegenheid om de route en haar bijzonderheden voor te stellen aan het publiek.

Voor deze gelegenheid wordt de jury samengesteld uit Bert Sitters (voorzitter), Luc Oteman, Wouter Bazen en Jessica de Korte.

Vorige artikel

8D8A0039

Reizen langs de RAVeL-routes in Wallonië

19 augustus 2019
Lees verder

Het charmante België beschikt over een uitgebreid netwerk van fietsroutes, waaronder maar liefst vijf EuroVelo-routes! Drie daarvan doorkruisen Wallonië (EV3 – De Pelgrimsroute, EV5 - Via Romea Francegina en EV19 – De Maasroute) en maken deel uit van het RAVeL-netwerk.

Ontdek wat de regio te bieden heeft door langs de oude spoorwegen te fietsen en te genieten van gastronomische tochten uitgestippeld door de RAVeL des BBQ's. Stel je eigen route samen met behulp van de knooppunten en kies een van de talloze reismogelijkheden dwars door Wallonië die zowel gezinnen als de meest avontuurlijke fietsers zullen bekoren.