Nieuws

Doorkruis Europa op de EuroVelo’s!

12 maart 2019
Eurovelo5

Je droomt ervan in Engeland te vertrekken en helemaal tot Zuid-Italië te fietsen? Of wat denk je van Noorwegen-Spanje, in één uniek traject voor avontuurlijke tweewielers? Laat je fietsdromen niet langer dromen zijn! Voor het eerste kan je je vandaag op de EuroVelo 5 ‘Via Romea francigena’ begeven, voor het tweede volg je de bordjes EuroVelo 3 ‘Pelgrimsroute’. De in totaal 16 EuroVelo-fietsroutes doorkruisen niet minder dan 42 landen en zijn samen goed voor 70 000 km fietspad!

Knooppunt België

Er doorkruisen maar liefst vijf Eurovelo’s ons vlakke land, de routes 3, 4, 5, 12 en 19 tellen op tot 1140 km Belgisch fietsplezier. In het Zuiden van het land volgen de routes 3 en 5 grotendeels het Waalse RAVeL-fietsroutenetwerk. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest leiden ze je langs enkele van de meest uitzonderlijke bezienswaardigheden.

Elk land heeft een nationale EuroVelo- coördinator die instaat voor het vlotte verloop langs de routes en reizigers met vragen of twijfels verder help. Maar België telt er twee: Visit Flanders neemt Vlaanderen voor zijn rekening en sinds 2018 leidt Pro Velo Brussel en Wallonië in goede banen.

Hier zijn de 3 EuroVelo’s die Brussel (enkel route 5) en Wallonië doorkruisen.

De EV5 – Via Romea francigena

De EuroVelo 5 ‘Via Romea francigena’ (de weg naar Rome via Frankrijk) leidt in werkelijkheid helemaal tot in Zuid-Italië en begint 3900 km eerder in Engeland. De route voert je langs 21 UNESCO-sites in 7 landen. In België doorkruis je de drie gewesten, een deel van Rijsel in Frankrijk om tot in Luxemburg te fietsen. Op deze route fiets je achtereenvolgens door Geraardsbergen, Brussel, Namen, Dinant en de Ardennen.

De EV3 – Pelgrimsroute

De Pelgrimsroute neemt je mee op een fietstocht van 5100 km door 7 landen en 20 UNESCO-sites. Je doorkruist België langs de rivieren Samber en Maas: van het Franse Maubeuge tot het Duitse Aken, via Charleroi, Namen en Luik.

EuroVelo 19 – Maasfietsroute

De laatste toevoeging aan het EuroVelo-netwerk is een 1152 km lange route door drie landen: Frankrijk, België en Nederland. Deze route neemt je langs de oevers van de Maas, een van de belangrijkste rivieren in Europa en dwars door Wallonië. Je fietst langs de rivier in een prachtige omgeving die wordt gekenmerkt door rotswanden en langs de citadellen van Dinant en Namen, voorbij het Fort van Huy en de citadel van Luik. Na de 'cité ardente' (vurige stad) kan je kiezen om je weg verder te zetten op de oostelijke oever of om Belgisch Limburg te ontdekken langs de charmante westoever van de Maas.

Je vindt alle informatie over de EuroVelo’s 3 en 5 in België op eurovelobelgium.be (Engelstalige website). Voor Franstalige info surf je naar de RAVeL -website.
Meer info over de Maasroute vind je op http://meusecycleroute.eu/

Het EuroVelo-kwaliteitslabel

EuroVelo verzekert fietsroutes die

  • aangenaam zijn voor elk type fietser (van occasionele zondagsrijders tot verbeten kilometervreters);
  • je langs de meest uitzonderlijke natuurlijke en culturele bezienswaardigheden leiden;
  • je nooit ver van de nodige (fiets)reisaccomodaties voeren: slaapplaatsen, restaurants, fietsenmakers, treinstations …

Dus het enige wat jij nog moet doen om Europa per fiets te veroveren, is: een route uitkiezen en de bordjes volgen!

Je kan je reis ook online voorbereiden via de website www.eurovelo.com en voor enkele routes (zoals de EV5) volstaat het zelfs om de smartphone-app te downloaden.

Ok, we moeten eerlijkheidshalve wel vertellen dat het netwerk een work in progress is. Zo is de infrastructuur en signalisatie nog niet altijd zoals het hoort (delen van de route die nog niet helemaal op punt staan, worden aangegeven op de verschillende websites). Maar nog even geduld, want de EFC (European Cyclist Federation), die instaat voor de internationale coördinatie, heeft zichzelf als doel gesteld in 2020 volledig rond te zijn (of misschien een beetje later ).

Vorige artikel

Dsc1124

Etablissementen met het label “Fiets Welkom” in Wallonië - België in de kijker

11 maart 2019
Lees verder

Wist je dat bijna 600 verblijven (hotels, gîtes, pensions, jeugdherbergen, campings), restaurants, toeristische attracties, musea, toeristische organisaties en producenten je maar al te graag zien komen met je fiets? Je herkent ze aan het logo "Fiets Welkom" aan de ingang van het etablissement en je vindt er diensten op maat van fietsers.