Nieuws

Ontdek Brussel per fiets, het is één van de knooppunten van EuroVelo 5

17 juli 2019
Image 1

Ga fietsen in Brussel en verlaat de platgetreden paden om alle hoeken en kanten van de hoofdstad op een duurzame manier te ontdekken.

Fietsen is dé manier om vrij als een vogel te proeven van het vele dat Brussel te bieden heeft. Op de fiets kunt u alle troeven en alle sferen van de hoofdstad bewonderen en beleven en tegelijk van de buitenlucht genieten.

De fiets brengt u vlot van de historische binnenstad naar de randgemeenten. Het gaat niet te snel en niet te traag, zodat u onderweg groene parels, uitzonderlijk erfgoed en een massa musea en activiteiten kunt meepikken.

Vooruit, het zadel in en laat u op twee wielen door de stad leiden!

Etappe 1: deelfietsen of huurfietsen, waar zijn die in Brussel te vinden?

Om Brussel per fiets te ontdekken, hoef je nog geen fiets te kopen. Je kunt er een huren of delen bijvoorbeeld. Een fiets waar en wanneer het je uitkomt, dat is in de hoofdstad altijd mogelijk. Er zijn heel veel keuzemogelijkheden voorhanden.

Deelfietsen

Villo! beschikt over 350 zelfbedieningsstations in het Brussels Gewest. Regelmatige of occasionele gebruikers rijden onbeperkt zolang hun abonnement duurt. Blue-bike geeft treinreizigers de kans hun reis per fiets verder te zetten. Beschikbaar in de NMBS-stations Brussel-Zuid, Brussel-Centraal, Brussel-Noord en Brussel-Luxemburg. Gedeelde elektrische fietsen volgens het principe van free-floating zijn ook beschikbaar in Brussel: je hebt de keuze uit Billy Bike (start-up uit Sint-Gillis) en de Uber Jump-fietsen. Geen vaste stations om de fiets op te halen of terug te plaatsen. Je ontgrendelt de fiets met je smartphone via de mobiele applicatie. Een gemakkelijke en leuke oplossing om je te verplaatsen in Brussel!

Huurfietsen

Pro Velo is bekend om zijn stadsrondleidingen op de fiets en is een referentie als het op huurfietsen aankomt. CyCLO is een uniek fietspunt in het hartje van Brussel. Deze ruimte/ dit atelier kan je ontdekken aan het premetrostation Beurs/Grote Markt.

Op zoek naar een origineel model? Aangepaste fiets nodig? Bij CyCLO vindt u ook tandems, fietswagens, bakfietsen en andere accessoires. Almagic heeft een aanbod van aangepaste fietsen voor mensen met beperkte mobiliteit.

© Pro Velo

Etappe 2: Kaarten om op de fiets in Brussel de weg te vinden

Deze waardevolle hulpmiddelen voor aankomende fietsers en wielertoeristen staan bol van praktische info zoals fietspaden, fietsenherstellers en tips voor toeristische trajecten.

Kaartengids "Brussel vanop de fiets"

In deze kaartengids staan 8 thematische routes voor fietsers van alle niveaus. Ontdek Brussel, de verschillende sferen, de cultuur en de rijkdom van het erfgoed op het ritme van uw eigen pedaalslag. Verkrijgbaar in NL-FR-EN in de toeristische informatiebureaus van visit.brussels voor 2,50 euro.


The Brussels bicycle map

Op deze kaart staan hoogteverschillen, fietspaden (en waar ze heen leiden), suggestiestroken, fietsparkeerplaatsen, Villo!-stations, bospaden en heel wat tips. U kunt deze kaart verkrijgen bij de fietsersverenigingen en de toeristische informatiebureaus van visit.brussels.Etappe 3: Wat bezichtigen en wat doen met de fiets in Brussel?


Met een paar pedaalslagen geraakt u vanuit het stadscentrum in de Brusselse randgemeenten. Hou halt waar het leuk lijkt, loop een museum binnen of strijk op een terras neer voor een glas, en kies de weg die past bij uw "goesting" van het moment!

Fietsen door het hart van Brussel

Het stadscentrum en de Europese wijk bieden talloze mogelijkheden om dingen te bezoeken en architectuur te ontdekken.


Fietsen langs het kanaal

De Waterbus symboliseert de mobiliteit op het kanaal, u kunt met de fiets de boot op voor een tocht langsheen tal van getuigen van het industrieel verleden van Brussel. Nog niet genoeg? Ga dan de waterlopen in de Zennevallei ontdekken dankzij Coördinatie Zenne.


De stad uit, een frisse neus halen

De Groene Wandeling is een prachtig parcours van 63 km waarlangs voetgangers en fietsers helemaal rond het Brussels Gewest kunnen trekken, doorheen parken, bossen en verborgen stukjes platteland in de stad.

Het Zoniënwoud, meer dan 50 vierkante kilometer groot, is de groene long van Brussel – ideaal voor tochten door het bos. Een kathedraal van beuken, vaak tweehonderd jaar oud, en andere inheemse boomsoorten.

De tuinwijken Le Logis en Floréal bestaan uit kleine eengezinswoningen met fleurige en boomrijke tuinen. Als in het voorjaar de Japanse kerselaars bloeien, is dat het ideale moment om ze te bezoeken.


Etappe 4: fietstochten of greeters, kies voor een rondleiding op de fiets!

Fietstochten zijn een uitstekende manier om kennis te maken met het cultureel erfgoed van Brussel. Er is een zeer ruime keuze aan thematochten: levenskunst, erfgoed, groene ruimten, geschiedenis, wijken ...

Fietstochten

Met Pro Velo en zijn ongelooflijk aanbod van rondleidingen ontdekt u Brussel in al zijn facetten.

De Brussels Bike Tour is DE favoriete fietstocht. Van april tot oktober brengt een gids u in contact met wat u in Brussel moét gezien hebben. Een tocht van 3 1/2 uur, met onderweg een hap in de beroemde frituur Antoine.

Op een fiets met trapondersteuning is Brussel ontdekken nog comfortabeler, met Once in Brussels. Grote momenten in de geschiedenis, markante personen, mythes en mysteries van de hoofdstad hebben na afloop geen geheimen meer voor u.

Met een Weekendtour van Cactus geniet u van een smakelijke combinatie van de musts van Brussel en minder bekende plekjes. Halverwege de tour gaan de fietsen even aan de kant voor een pauze op een terrasje of in zo'n gezellig Brussels café.


Greeters

Om Brussel op een originele en gezellige manier te ontdekken met een Brusselaar kunt u een beroep doen op de Greeters! Deze vrijwillige gidsen delen graag hun favoriete adresjes, buurten en anekdotes tijdens een rondleiding door de stad – helemaal gratis!


Etappe 5: Op krachten komen

Na enkele uren fietsen zult u beslist zin hebben om halt te houden en de inwendige mens te versterken. De nieuwe trend in Brussel is het fietscafé, een combinatie van fietsherstelling, hapjes en drankjes, fietsshop en animatie.

Niet te missen zijn Kring Dansaert, een verrassend fietscafé in de Dansaertwijk, en Bikkenek op het Vossenplein.


Etappe 6: Niet te missen fietsevenementen

In de loop van september zijn er in Brussel massa's groene, duurzame, sportieve en ludieke evenementen. Te voet of per fiets ... Zodra het schooljaar start, gaat de Europese hoofdstad anders bewegen.


Vorige artikel

Tour Ensemble1200X627 Thegem Blog Default

#tourensemble, met z’n allen op de fiets om Brussel in het zadel te krijgen

18 juni 2019
Lees verder

Het is geen geheim dat het fietsen in opmars is. Het valt dus niet te verwonderen dat de Grand Départ van de Tour de France 2019 dit jaar op 4 en 5 juli in de Belgische en Europese hoofdstad zal worden gehouden.

Om dit buitengewone evenement te vieren (het eerste vertrek uit Brussel werd georganiseerd in 1958), eert #tourensemble de Brusselse wielrenners door de 23ste ploeg van de Tour de France op te richten, een primeur in Europa!