Nieuws

Alles wat je moet weten om je fietsreis in België te organiseren

12 juli 2022
RS5204 DSC1121

De zon schijnt, de dagen zijn lang ... ideaal om op fietsavontuur te gaan! Je hoeft niet ver te fietsen om het ultieme gevoel van vrijheid te ervaren als je op je fiets springt.

In dit artikel geven we je wat praktische tips over hoe je je droomroute in België kan uitstippelen.

Welke bestemmingen kies je?

België is een aantrekkelijke fietsbestemming. Je vindt er bekende routes als de EuroVelo, de Vennbahn, en de Icoonfietsroutes in Vlaanderen.

Fietstoeristische routes in België

Lokale routes

Duizenden kilometers fietsen ZONDER kaart? Dat kan! Ontdek het knooppuntennetwerk en trap "naar het einde van de wereld"! Of misschien om te beginnen van Brussel naar Vlaanderenof Wallonië.

points noeuds

De knooppunten zijn een eenvoudig en ingenieus systeem om fietsroutes aan te geven.

Concreet krijgen strategische knooppunten op fietsroutes in een groot en afgebakend gebied een nummer toegewezen. Deze nummers vind je dan bij elk knooppunt op borden die ook de richting aangeven van andere genummerde knooppunten in het netwerk.

Zo kan je met een korte lijst nummers van www.fietsnet.be, gemakkelijk een route volgen.

Gewestelijke routes in Vlaanderen

Ontdek de 9 icoonfietsroutes voor een fietsvakantie in Vlaanderen. Elke fietsroute verbindt de mooiste landschappen van Vlaanderen via leuke fietspaden die rond een centraal thema zijn opgebouwd. Alle icoonfietsroutes zijn volledig bewegwijzerd in beide richtingen.

➡ Voor meer fietsactiviteiten in Vlaanderen: https://www.visitflanders.com/nl/thema-s/Fietsen-en-wandelen/recreatief-fietsen/

Tervuren

Gewestelijke routes in Wallonië

Ook in Wallonië kan je zonder kaart reizen met het RAVeL-netwerk. Dit netwerk bestaat uit groene wegen, hoofdzakelijk via jaagpaden en langs oude spoorlijnen, en is geschikt voor het grote publiek en gezinnen. Je kan er 9 routes volgen die samen maar liefst 1.400 km aan fietsroutes vertegenwoordigen.

➡ Voor meer fietsactiviteiten in Wallonië: https://walloniebelgiquetourisme.be/fr-be/3/jaime/wallonie-a-velo

De Brusselse gewestelijke route: de Groene Wandeling

De Groene Wandeling neemt je mee in een cirkel van 60 km rond de hoofdstad. Je kan in één keer rond Brussel fietsen, of de route in verschillende etappes ontdekken door een van de zeven trajecten te nemen die samen de Groene Wandeling vormen.

➡ Voor meer fietsactiviteiten in Brussel: https://visit.brussels/nl/article/brussel-per-fiets

Internationale routes in België

In België vinden we twee internationale fietsroutenetwerken: de EuroVelo en de Vennbahn.

België heeft een uitgebreid netwerk van langeafstandsfietsroutes waarmee je het land kan verkennen. Er doorkruisen vijf EuroVelo-routes ons land: EuroVelo 3, 4, 5, 12 en 19, goed voor een totaal van meer dan 1000 km fietsplezier. In Wallonië volgen de routes van de EuroVelo 3, 5 en 19 meestal de RAVeL-netwerken. EuroVelo 5 doorkruist Brussel en neemt je mee langs de uitzonderlijke bezienswaardigheden van de hoofdstad. In Vlaanderen volgen de EuroVelo 4- en 12-routes de kust, terwijl EuroVelo 19 de Maas volgt.

De Vennbahn is een andere route die je door adembenemende landschappen voert, midden in de natuur en de rust. Het is een van de langste en mooiste groene wegen in Europa die dwars door drie landen (Luxemburg, België en Duitsland) loopt langs een oude spoorlijn. De route is erg geliefd bij de liefhebbers van fietstoerisme en er is zelfs speciaal een website aan gewijd: www.vennbahn.eu.

Voyage vélo Belgique

Hoe vind je je weg ?

Kaarten, het is altijd handig om een overzicht van de route te hebben. Je kan in onze Pro Velo-boetieks terecht voor fietskaarten van de EuroVelo, de knooppunten, RAVeLS, Icoonfietsroutes... en vele andere.

Heb je liever een reisgids, dan raden we je de volgende aan:

  • L’échappée transwallone: een gids met meer dan 430 km fietstochten in Wallonië.
  • Namur – Tour à vélo : een gids die vertrekt vanuit Namen, langs EuroVelo 3, voornamelijk over Véloroutes of Voies Vertes; een heel mooie route om Wallonië te ontdekken en met fiets richting Frankrijk te trekken.
  • La transardennaise et transfamenne : de gids bij uitstek om deze twee schitterende routes, goed voor meer dan 200 km fietsplezier in het hart van de natuur, te ontdekken.
Cartes Belgiques

Smartphone-apps, er zijn vandaag de dag talloze apps die je helpen je route te volgen, zoals Maps.me. Andere apps helpen je om je route te plannen door geschikte fietsroutes voor te stellen, zoals Komoot en Outdooractive, waar je alle routes en GPX-bestanden van de EuroVelo door België kan vinden.

Waar kan je met fiets overnachten ?

In België zijn er fietslabels voor logies; Fiets Welkom in Wallonië en Bike-Friendly in Brussel. Etablissementen met dit label bieden fietsers een aangepast onthaal, zoals een plaats om fietsen te stallen, een kleine fietsreparatieset, enz. Dit is dus een garantie voor comfort en kwaliteit.

Als je liever in een tent slaapt, kan je ook kiezen voor officiële campings. Niet zo'n fan van campings of heb je gewoon zin om legaal in het wild te kamperen, kijk dan eens op welcome to my garden’ of bivakzone. Warmshower is de perfecte keuze als je kennis wil maken met andere fietsreizigers die je gratis bij hen thuis ontvangen en waar je wat ervaringen kan uitwisselen!

Trein + Fiets, de perfecte combo

Het voordeel van de fiets is dat je kan gaan en staan waar je wil, zonder dat je in een lus moet fietsen. De trein is goede vriend als je met de fiets reist. In België moet je een fietssupplement kopen - dat 4 euro kost - om je fiets in de trein te mogen meenemen.

Train Vélo Belgique

Doe je liever een beroep op een agentschap?

België heeft ook veel reisbureaus die gespecialiseerd zijn in fietsreizen;

Zij gingen je al voor

Wil je je laten inspireren door andere fietsreizigers? Lees dan hun getuigenissen!


Vorige artikel

Présentation1

Win een fietsreis met je foto in de EuroVelo Zomerfotowedstrijd!

29 juni 2022
Lees verder

Het is zomer! Tijd voor de EuroVelo Zomerfotowedstrijd!

Vergeet dus niet om je fototoestel mee te nemen op je volgende tocht langs EuroVelo 15 - Rijnfietsroute of EuroVelo19 - Maasfietsroute. Wie weet ben je wel één van de twee gelukkige winnaars van een fietsvakantie langs een deel van deze routes!

Je hoeft niet ver te reizen met de fiets, maak een fietstocht in België langs EuroVelo 19 en doe mee aan de zomerse EuroVelo-fotowedstrijd. We hebben veel Instagrammable plekken langs de EuroVelo 19: dramatische rotswanden, vaak met kastelen op de top, de citadellen van Dinant en Namen, de forten van Hoei en Luik, de 'Ville Ardente', met zijn indrukwekkende nieuwe treinstation ontworpen door de beroemde architect Calatrava, de charmante westelijke oever van de Maas in Limburg. Alles wat je nodig hebt om fantastische foto's te maken!

Nu het fietsseizoen in volle gang is, is het tijd om je fotografietalent te tonen! Om mee te doen aan onze wedstrijd, hoef je alleen maar te kijken op www.contest.eurovelo.com en een foto van je fietsvakantie met ons te delen op Instagram. Wij plaatsen je foto's op onze Instagram-pagina en onze volgers kiezen de winnaar! De winnende fotografen worden beloond met een fietsarrangement langs een deel van EuroVelo 15 - Rijnfietsroute of EuroVelo 19 - Maasfietsroute (zie de regels hieronder). Dus grijp je kans om een van deze prijzen ter waarde van 1.500 euro te winnen!