5

EuroVelo 5

Via Romea Francigena

Wie fietst langs de EuroVelo 5 route, zal heel wat ongekende schatten ontdekken, en dit zowel op het vlak van natuur, architectuur, cultuur als brouwerijerfgoed.

Na het verlaten van de Franse stad Lille

(Rijsel), ook wel de ‘Hoofdstad van Vlaanderen’ genoemd, fiets je in

een bucolische groene omgeving. Via het Kanaal van Roubaix kom je in

België aan. Talrijke kleine sluizen en brugjes volgen elkaar op. De

perfecte plek om met volle teugen van het kabbelende water te genieten.

Je fietst langs het Spierekanaal en de Schelde eerst Wallonië en wat

later Vlaanderen binnen.

Bij Avelgem steek je de Schelde over in de richting van het Natuurpark ‘Pays des Collines’ en de Vlaamse Ardennen. De omgeving is best wel heuvelachtig. De RAVeL loopt hier over de voormalige spoorlijnen 83 en 87. Achtereenvolgens brengt deze route je naar Ronse (Renaix) en Lessines, twee steden die prat gaan op hun erfgoed in Vlaamse renaissancestijl.

Daarna volg je de Dender naar het historische centrum van Geraardsbergen, een gemeente die bekend is dankzij de Ronde van Vlaanderen. Hier kan je aansluiten op het knooppuntennetwerk van Vlaanderen of de fietsroute LF6-Vlaanderen volgen die je naar het zuiden van Brussel leidt. Langs dit parcours kom je de pittoreske dorpjes van het Pajottenland tegen, een regio die bekend is om zijn fruitige bieren. Na een proeverij op de Grote Markt van Halle fiets je naar de Vallei van de Zenne, om zo het centrum van Brussel, de hoofdstad van Europa, te bereiken. In Brussel passeren alle bekende monumenten de revue, van de Grote Markt tot het Europees Parlement.

Je verlaat de metropool zuidwaarts en passeert het majestueuze Zoniënwoud. Via de kleine wegjes van Brabant, met zijn typische villa' s, bereik je Waver en Haspengouw, een prachtige streek die ook wel omschreven wordt als de graanschuur van België. De RAVeL van Lijn 142 breng je vervolgens naar Namen, de hoofdstad van Wallonië. Het historisch centrum trekt jaarlijks meer en meer bezoekers. Namen is dan ook een stad van levensgenieters.

De route loopt verder langs de RAVeL van de Maas. Het is een overweldigende regio, met beroemde kliffen, de tuinen van het kasteel van Freyr en de Citadel van Dinant. Daarna fiets je verder over de kleine landwegjes van de Condroz. Je passeert er authentieke dorpjes met kalkstenen huizen. Nadat je Ciney gepasseerd bent, vooral bekend voor zijn veeteelt, kom je aan in Marche-en-Famenne, het levendig hart van Famenne. Bij het verlaten van deze stad volg je de RAVeL richting Hotton. Zo bereik je het dal van de Ourthe met zijn wilde meanders.

Bij je vertrek uit La Roche-en-Ardenne word je ondergedompeld in verrassende landschappen. Je fietst door de betoverende valleien van de Ry de Bronze, de westelijke Ourthe en de Laval. Je passeert prachtige Ardense dorpjes en panoramische vergezichten. Op de meeste wegen is er praktisch geen verkeer. Je klimt langzaam naar Bastogne, een Belgische stad die bekend is tot in de Verenigde Staten. Een handvol G.I.’s hebben zich hier tijdens het Duitse winteroffensief in 1944 hevig verzet.

Wat verder kom je op de groene route van de oude Lijn 618 in Assenois. Je steekt de idyllische valleien van de Strange en de Sûre over om je fietstocht in Martelange te beëindigen. Hier kan je eventueel verder fietsen richting Redange en Luxembourg Stad op de fietspaden van het fietsnetwerk van het Groothertogdom Luxemburg.

Meer over EuroVelo 5

De route voert je langs rustige wegen, kanaalsluizen, ophaalbruggen, natuurparken, de pittoreske dorpjes van het Pajottenland, het Zoniënwoud, verschillende uit kalksteen opgetrokken dorpjes, alle bekende monumenten van Brussel en nog veel meer Belgische pracht en praal. Je ontdekt er alles wat België te bieden heeft vanop de fiets.

7
Landen
3.200
km
21
Unesco sites
Eurovelo 5 Via Romea Francigena Carré