Op de RAVeL Lijn 38 en de RAVeL van de Ourthe

In het begin van deze tocht verlaat je via de RAVeL Lijn 38 geleidelijk de licht beboste omgeving van het Land van Herve. Lijn 38 vormt een ecologische corridor en is een groene long voor de inwoners van de Luikse agglomeratie. De route wordt zowel gebruikt voor woon-werkverkeer als voor toeristische uitstapjes.

De gerestaureerde oude stationnetjes typeren Lijn 38. Ze zijn niet alleen de stille getuigen van een uniek spoorwegerfgoed. Heel wat stationsgebouwen zijn omgevormd tot brasserie, restaurant, feestzaal, bakkerij, theesalon of administratief centrum.

Aan het einde van Lijn 38 heb je een prachtig uitzicht op de imposante Onze Lieve Vrouw Basiliek van Chèvremont.

Je fietst dan kort over een gewone weg tot aan de RAVeL van de vallei van de Ourthe. Zo rijd je rustig tot in de Vurige stad Luik. De talrijke musea, folklore en de sympathieke inwoners maken van deze stad een onmisbare tussenstop langs de EuroVelo3. In de levendige buurten hangt er dag en nacht een feestelijke sfeer. Je verlaat Luik met mooie herinneringen aan het historische centrum en de Citadel, de groene long van de stad. In deze groene oase kunnen wandelaars hun hart ophalen.

Lees verder
Filters
 • Bike rental and maintenance Fietsverhuur en onderhoud
 • Train station Treinstation
 • Tourism office Bureau voor toerisme
 • Attractions Attracties

De route:

Vanaf de toeristische dienst van Pays de Herve volg je lijn 38 van de RAVeL over speciale fietspaden. Je doorkruist achtereenvolgens Melen, Soumagne/Micheroux, Retinne, Fléron, Beyne-Heusay, Bois de Breux, Grivegnée om de RAVeL Lijn 38 te beëindigen in Rue du Châlet, aan het begin van Vaux-sous-Chèvremont.

Lijn 38 kronkelt verder over speciale fietspaden langs de TGV tot de Ourthe bij Chênée RAVeL. Intussen wordt een verbindingsroute van ongeveer 3 km (druk autoverkeer!) verwacht vanaf de rotonde bij Rue des Combattants, onder de TGV-brug in Vaux-sous-Chèvremont. Volg de borden richting Luik en neem de regionale weg N621. Nadat je de Vesder hebt overgestoken, sla je rechtsaf op de N61 tot aan het kruispunt met de N30. Hier sla je rechtsaf en vervolgens linksaf bij de volgende verkeerslichten (net na de spoorwegbrug) de Rue Denis Lecocq in, richting Angleur. Na 100 m verlaat je de Rue Denis Lecocq aan je linkerkant en neem je de fietsvoetgangersbrug (rode kleur) om de Ourthe over te steken. Eenmaal op de linkeroever van de rivier volg je de RAVeL Ourthe. Je komt langs het winkelcentrum Belle-Île en komt aan het einde van de etappe aan de Quai du Condroz.

Aard van de weg: Afwisselend asfalt of beton.

Hoogteverschillen: Verwaarloosbaar. Er zijn geen echte hellingen, je daalt wel lichtjes tot in Luik.

Bewegwijzering: De volledige etappe is bewegwijzerd.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen: Op de RAVeL Lijn 38 zijn er heel wat spoorwegovergangen.

Verbindingswegen:

 • Gedeelde etappe met de regionale W2-route. Op de Quai du Condroz aan het begin van de etappe in Luik, vlakbij de brug Fétinne/Fragnée, buigt de regionale W2-route af in de richting van Luik en voert je vervolgens naar Waremme en Brussel.
 • Vanaf Vaux-Sous-Chèvremont, gedeelde etappe met de regionale W6-route.
 • Wanneer je Chênée bereikt over de RAVeL Ourthe, kom je op. Als je de EV3 richting Luik volgt, dan deel je de W7-route. Als je afslaat in de tegenovergestelde richting en de RAVeL Ourthe weer oprijdt, gaat de W7 richting Esneux en Durbuy.

Praktische informatie

Vertrekpunt :

 • Maison du Tourisme du Pays de Herve, Rue de la Gare 1, 4650 Herve.
 • Lambert 72 coördinaten: X : 250550 m - Y : 148920 m
 • GPS coördinaten: Breedte: 50°38'32.06" N - Lengte: 5°47'25.43" E
 • Parkeren is mogelijk bij het vertrekpunt.

Hoe bereik je bij aankomst het centrum van de stad? Om het centrum van Luik te bereiken, volg je gedurende 3 km de internationale bewegwijzerde route ‘La Meuse à Vélo’ of de regionale route W7.

Treinverbinding: In het station van Luik-Guillemins kan je naar elke bestemming reizen. Om het station te bereiken volg je de route "La Meuse à Vélo" naar het Boveriepark. Hier steek je de Maas over via de voetgangers- en fietsersbrug. Je volgt het pad naar het monumentale station, ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava.

Gidsen/kaarten:

 • De RAVeL kaart van de provincie Luik uitgegeven door de SPW. Deze kaart "Plus de RAVeL, plus de plaisir" kan je gratis bestellen door hier te klikken
 • Brochure RAVeL Lijn 38, gepubliceerd door de Toeristische Dienst van het Land van Herve.

Praktische informatie

Fietsverhuur en onderhoud langs de route

Pro Velo Liège
Verhuur     Onderhoud

Treinstation

Gare de Liège
Place des guillemins, 2 4000 - Liège Belgique

Bureau voor toerisme

Maison du Tourisme du Pays de Liège
 
Quai de la Goffe 13 4000 Liège
+32 (0)4 221 92 21
https://www.visitezliege.be/en/
info@visitezliege.be
Maison du tourisme du Pays de Herve
Bike rental     Maintenance
Place de la Gare, 1 4650 Herve
+3287693170
http://www.paysdeherve.be
info@paysdeherve.be

Attracties

Culture
Blegny Mine
Blegny Mine

Located between Liège and Maastricht, Blegny-Mine is one of the four authentic coal mines in Europe with underground galleries accessible for the visitors through the original shaft.

Rue Lambert Marlet 23 4670 Blégny
Culture
Aquarium-Museum of Liège
Aquarium-Museum of Liège

Approximately 200 species of ocean, sea, lake and river fishes from around the world populate the 50 pools of the Aquarium and stuffed animals from every continent are exhibited at the muséum.

Quai Edouard Van Beneden 22 4020 Liège
Culture
Place Saint Lambert
Place Saint Lambert

The very heart of the city with the big palace of the prince-bishops.

Place St Lambert 4000 Liège
Culture
La Boverie - Fine Arts & Exhibitions
La Boverie - Fine Arts & Exhibitions

A fine arts museum and a centre for international exhibitions situated in a beautiful park with a rose garden, the Nicolas Schöffer Tower and a modern footbridge. A lovely place for walks.

Parc de la Boverie 4020 Liège
Culture
The Guillemins Station
The Guillemins Station

This work of the great Spanish architect Santiago Calatrava was open in 2009. Strong architectural symbol, it is one of the most beautiful railway stations in Europe.

Place des guillemins, 2 4000 Liège
Culture
Liège Citadel and his hillside
Liège Citadel and his hillside

The hillside of the citadel is a popular spot classed 3 stars in the famous Michelin Green Guide. Having wandered through streets bathed in history, you will find yourself behind the city scenes, traversing a labyrinth of courtyards, steps, alleys, gardens and meadows.

Boulevard du 12ème de Ligne, 4000 Liège
Nature
Domaine de Wégimont
Domaine de Wégimont

Domaine de Wégimont : castle, swimming-pools, recreation centre, fishing ponds, arboretum, camping, all in one place !

Chaussée de Wégimont 76, 4630 Soumagne
Offers
Gare De Liege Guillemins Cwbt Denis Erroyaux Min
Langs EuroVelo 3 op Section 2 en Section 3

Het beste van Luik

 • 1 daag
 • Gezinsvriendelijk
 • Easy
 • Het hele jaar
 • 14 km
 • 133 m
 • 133 m

Ontdek het beste van Luik vanop de fiets. Bezoek de stad en haar bekendste plaatsen en parken.

Bezoek La Boverie, het Museum voor Schone Kunsten van Luik en het Grand Curtius Museum, dat verschillende collecties van de stad herbergt. Geniet van een peket, het meest karakteristieke drankje van de streek of een speciaal biertje van de Curtius Brouwerij en een lekkere wafel.

Meer info